Novosti

Kronika

Зaтвoрeн хрaм

Зa вриjeмe кoнструкциjскe oбнoвe сaбoрнoг хрaмa Прeoбрaжeњa Гoспoдњeг у Зaгрeбу, вjeрски oбрeди oдржaвaт ћe сe у гимнaзиjскoj кaпeли Св. Сaвe нa зaгрeбaчкoм Свeтoм Духу

Large 5

Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

Od ponedjeljka 7. februara pa do sredine marta ove godine, zbog konstrukcijske obnove, za vjerske obrede i posjete bit će zatvoren saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Crkva je 22. marta 2020. oštećena u potresu, a dodatna oštećenja pretrpjela je tokom potresa na Baniji krajem te godine.

- Oštećeni su svodovi hrama i zvonik, a ugrožena je i statika konstrukcije. Hram ne bi izdržao novi zemljotres te jačine. Do sada su izvedeni osnovni zaštitni radovi. Oko hrama i u njemu postavljene su zaštitne skele. Obijeni su slojevi maltera koji su prijetili daljnjim urušavanjem, a slijedi i učvršćivanje ugrožene konstrukcije. Kako bi se spriječilo dalje urušavanje maltera, svodovi hrama su sanirani popunjavanjem vidljivih pukotina - ističe arhijerejski namesnik zagrebački i starešina hrama, protojerej stavrofor Duško Spasojević, Pošto je crkva zaštićeni objekt, zahvate odobrava nadležni konzervatorski zavod.

Oštećena je i stolarija, ali je najveću štetu pretrpjelo zidno slikarstvo. Zidove i svodove oslikao je 2007. ruski ikonopisac Nikolaj Muhin. Sa svoda ispred ikonostasa i ispred hora popadao je najveći dio fresaka. Oštećeni su svi ostali svodovi u crkvi. Na njima se, kao i na zidovima, uočava niz pukotina u žbuci te odvajanje žbuke od zidanog dijela svodova i zidova. Ipak, to je prilika da se unutrašnjost, barem što se tiče stolarije, vrati u izvorno stanje iz 19., vijeka. Cjelovitom obnovom bit će izrađeni nova fasada, krovište, elektroinstalacije, sistem termoregulacije, nova rasvjeta, a biće uređena i porta hrama. Radovi na hramu su već neko vrijeme u toku, a za vrijeme konstrukcijske obnove vjerski obredi održavat će se u gimnazijskoj kapeli Sv. Save na Svetom Duhu.

Dok je financiranje konstruktivne sanacije crkve osigurano iz Fonda solidarnosti Evropske Unije (FSEU), ostatak troškova snosit će Crkvena opština Zagreb koja uz ostale izvore računa i na donacije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više