Novosti

Kultura

Срeдствa зa oбнoву хрaмoвa

У прoгрaм oбнoвe ушлo je нeкoликo прaвoслaвних цркви, Св. Никoлaja у Вojaкoвaчкoм Oсиjeку, Св. Mихajлa Aркaнђeлa у Вeликoj Mучни, Св. Гeoргиja у Вojaкoвцу тe Св. Сaвe у Kрижeвцимa

Large informator crkva sv %c4%87irilica

Sveti Nikolaj u Vojakovačkom Osijeku

Obnova pravoslavnih hramova u križevačkom i koprivničkom kraju može se očekivati u bližoj budućnosti. Zaključak je to koji se nameće nakon nedavne informacije Ministarstva kulture i medija. Navedeno Ministarstvo objavilo je rezultate konkursa za program očuvanja i zaštite nepokretnih kulturnih dobra.

Prema tim rezultatima, osigurana su financijska sredstva u iznosu od 22 milijuna evra za 577 programa, od čega je za 23 projekta iz Prigorja i Podravine namijenjeno 900 hiljada evra. Osim katoličkih crkvi i drugih objekata od istorijsko-kulturnog značaja, u program obnove ušlo je nekoliko pravoslavnih crkvi. Riječ je o crkvi Sv. Mihajla Arkanđela u Velikoj Mučni koja je dobila 70 hiljada evra za sanaciju krovišta, crkvi Sv. Georgija u Vojakovcu za koju će da bude utrošeno 13 hiljada evra za istražne radove i izradu tehničke dokumentacije te crkvu Sv. Save u Križevcima kojoj je odobreno 13 hiljada evra za konzervatorsko-istražene zahvate.

Pored spomenute crkve u Velikoj Mučni, najveći iznos od 35 hiljada evra dobila je i jedna od  najstarijih crkava Sv. Nikolaja u Vojakovačkom Osijeku kojoj je predviđena obnova. Vijest o budućim projektima koji je se odnose na očuvanje i uređenje crkvi obradovala je mnoge, a posebice mještane Vojakovačkog Osijeka. Najstariji među njima sa oduševljenjem su reagovali.

- Zadovoljan sam što je napokon dodijeljen novac za obnovu. Bilo je i vrijeme i mislim da je stvarno bio zadnji čas da se nešto poduzme. Ova crkva je među najstarijima i najpoznatijima, a zadnji put je obnovljena davnih 70-tih godina. Od tada, nažalost, dosta je oštećena i bila bi šteta da propadne. Naši stari pričali su da je prvu crkvu gradila srpska kneginja Katarina Branković Kantakuzina, a tu je još spominjanje neke crkve na brdu Mihalj ili kako mi kažemo Mijalj. Neka se radi i čuva za buduće generacije - kazao je Dragan Vitanović.

Vezano za crkvu svoju izjavu dala je i Neđeljka Vučić, takođe jedna od najstarijih mještanki.

- Lijepo da se već jednom krene sa popravkom crkve. To već dugo svi očekuju i podržavaju. Crkva nam je jako važna, posebno radi službi i drugih događanja kad je posjećujemo. Nekada se narod okupljao oko nje, posebno za crkvenu slavu, tad je i bilo najljepše. Zahvale za ovu buduću obnovu idu i našem svešteniku Đorđu Filipoviću koji je to sve na poticaj mještana predlagao državi - istaknula je Neđeljka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više