Novosti

Kronika

Blago sa tavana

"Zbornik isprava pravoslavne opštine vukovarske" jedno je od najstarijih i najznačajnijih sačuvanih pisanih dokumenata koji svedoči o postojanju Srba na području Vukovara od 1732. do 1894. godine

U Srpskom domu u Vukovaru predstavljen je "Zbornik isprava pravoslavne opštine vukovarske" i promovisano je njegovo fototipsko izdanje. Reč je o jednom od najstarijih i najznačajnijih sačuvanih pisanih dokumenata koji svedoči o postojanju Srba na području Vukovara od 1732. do 1894. godine. Zbornik, koji istovremeno govori o neraskidivoj vezi zajednice sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pre pet godina je na tavanu Srpskog doma pronašao starešina hrama Svetog oca Nikolaja, protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

- Pronalazak ovog dokumenta rezultat je bukvalnog i metaforičkog "rudarenja" u bogatoj arhivi Srpske pravoslavne crkvene opštine Vukovar. Prvi dokument je blagoslov za zidanje hrama, onda se nižu dokumenti raznih zaklada koje su nastale pri crkvi. Tu su i oni koji govore o upotrebi ćirilice i nastojanju Srba u Austro-ugarskoj monarhiji da sačuvaju tu privilegiju kao što je žalba austrougarskom caru Franji Josipu na odluku o ukidanju ćirilice koju je u Zagrebu doneo Sabor 11. oktobra 1869. godine - rekao je vukovarski paroh Kuzmanović, dodajući da je žalbu potpisalo 146 ondašnjih domaćina. Pronađeni Zbornik je restauriran u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu.

- Uloga naše ustanove koja čuva arhivsku građu te je restaurira i konzervira, u ovom poslu je bila da ove vredne dokumente sačuva za neka naredna pokoljenja. Srećan sam što je urađeno i fototipsko izdanje zbornika kako bi ovi vredni zapisi došli do više ruku - rekao je direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović.

Fototipsko izdanje Zbornika štampano je u simboličnih 152 primerka, što asocira na 15. februar, praznik Sretenja Gospodnjeg, a izdavač je Ustanova u kulturi Srpski dom Vukovar.

- Veliki je značaj ovog dokumenta o kojem ćemo više saznati nakon istraživanja, ali on prvenstveno govori o kontinuitetu života srpskog naroda kroz 290 godina, a taj niz je nastavljen do danas - istakao je direktor Srpskog doma Nebojša Vidović, dodajući da je promocija Zbornika uvod u veliki događaj za Srbe u Vukovaru jer im 15. i 16. oktobra dolazi Patrijarh srpski Porfirije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više