Novosti

Društvo

"Kaćuša" u Batini

U Belom Manastiru i Batini obilježen je Međunarodni dan pobjede nad fašizmom

Large informator ka%c4%87u%c5%a1a  %c4%87irilica

Kod spomenika u Batini

SABA RH i UABA Beli Manastir pod vodstvom predsjednika Nikole Opačića i tajnika Kristijana Melmajera, organizirali su obilježavanje 9. maja u Belome manastiru i Batini obilježavanje Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom. Tim povodom organizirano je polaganje vijenaca i cvijeća te odavanje počasti poginulim borcima NOR-a 1941-1945. godine i poginulim borcima Crvene armije u Batinskoj bitki.

Prvo su vijenci i cvijeće položeni na spomenik palim borcima Bolmanske bitke, potom u Šećerani na spomen-obilježje palim borcima za oslobođenje Baranje te u Branjinom Vrhu na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma. Središnji dio obilježavanja održan je od 11 do 14 sati na Partizanskom groblju i Trgu slobode u Belom Manastiru te na spomeniku "Pobjeda" u Memorijalnom kompleksu Batinske bitke u Batini.

- Osmog maja 1945. godine potpisana je bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, a devetog maja njemačka vojska položila je oružje, čime je i službeno završen 2. svjetski rat na prostoru Evrope. U Jugoslaviji pobjedu nad fašizmom i domaćim kvislinzima izvojevala je Narodnooslobodilačka vojska na čelu s Josipom Brozom Titom, ali su borbe trajale sve do 15. maja. Nažalost, danas je antifašista sve manje, a revizionista sve više. Samo da uzmemo za primjer jučerašnji dan kad se u Evropskom parlamentu slavio Dan Evrope, a da ni jednom riječju nije spomenut Dan pobjede nad fašizmom. Zato postavljam pitanje: da li bi postojao Dan Evrope da nije bilo pobjede nad nacifašizmom? Procijenite sami – rekao je Nikola Opačić.

Uz brojnu delegaciju ruske ambasade, na obilježavanju u Batini bio je i pun autobus članova Udruge ruskog govornog područja u Međimurju "Kalinka" i zagrebačkog pjevačkog ansambla "Slavjanka". Oni su u živopisnim nacionalnim nošnjama s područja Rusije izveli kraći prigodni kulturni program, koji se sastojao od recitacija i pjesama na ruskom jeziku i koji je završio čuvenom "Kaćušom". Za sve učesnike u Batini je priređeno i druženje sa zakuskom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više