Novosti

Društvo

Komemoracija na vjetrometini

Svečano je obilježena 79. godišnjica završetka čuvene Batinske bitke. I pored hladnog olujnog vjetra položeni su vijenci kod Spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji na brdu iznad Batine i Dunava, gdje su se vodile najžešće borbe

Large informator komemoracija   %c4%87irilica

Zahvalnost poginulim herojima Batinske bitke

Prošle subote, 25. decembra, u Baranji je svečano obilježena 79. godišnjica završetka čuvene Batinske bitke iz novembra 1944. godine, koja je omogućila da Baranja bude oslobođena od fašističke okupacije. Tim povodom, u organizaciji Nikole Opačića, predsjednika UABA Beli Manastir, položeni su vijenci na Spomenik palim borcima Bolmanske bitke kod Bolmana, na spomenike u belomanastirskim prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, potom na spomenike na belomanastirskom Partizanskom groblju i na Trgu slobode, a na kraju na Spomeniku zahvalnosti Crvenoj armiji na brdu iznad Batine i Dunava, gdje su se vodile najžešće borbe u Batinskoj bitki.

Kad su učesnici komemoracije počeli pristizati u Batinu, monumentalni spomenik Antuna Augustinčića bio je okupan suncem, iako je pirio prilično hladan sjeverac. One koji su ranijih godina u ovo doba dolazili na obilježavanje godišnjica Batinske bitke to i nije iznenadilo jer se spomenik nalazi na strmom brdu koje kao da se strmoglavljuje u Dunav, s koga u smjeru jugoistoka puca pogled na Batinu, široki i moćni Dunav, prekodunavski Most 51. divizije i na bačku ravnicu prema Bezdanu, koja je znatno niža od baranjske obale, a posebno od tzv. Krvave kote 169 na kojoj je poginuo velik broj crvenoarmejaca i partizana.

Dok su se učesnici okupljali u južnom podnožju Spomenika, sa sjevera, iz pravca Mađarske, počeli su ubrzano stizati pomalo zastrašujući crni oblaci, a vjetar je postajao sve jači i sve hladniji. Kad je polaganje vijenaca počelo, crni oblaci su zakrilili spomenik, sve je zatamnilo i činilo se da će svakog časa nahrupiti hladna kiša ili čak snijeg, a vjetar je počeo tako "brijati" da nije bilo baš ugodno stajati na toj vjetrometini. Ipak, polaganje vijenaca hrabro je nastavljeno dalje.

Potom su se, dok je olujni vjetar rušio postolja s vijencima, prigodnim govorima okupljenima obratili ruski ambasador Andrej Nesterenko i predsjednik SABA RH Franjo Habulin, koji se u svom govoru zapitao ono što su vjerovatno osjećali svi okupljeni: ako je na tom mjestu danas tako neugodno, kako li je tek bilo borcima koji su iz bačke ravnice forsirali ledeni Dunav i osvajali utvrđeno brdo izloženi mitraljeskoj i artiljerijskoj vatri? Za to je trebala izuzetna hrabrost i velika odlučnost da se neprijatelju zada odlučan udarac.

Poslije toga svi učesnici obilježavanja povukli su se u Spomen-dom Batinske bitke, gdje je službeno promovirana monografija "Spomenici Narodnooslobodilačke borbe na području Baranje", koju su SABA RH i UABA Beli Manastir izdali 2022. godine. Na kraju je Ruska ambasada priredila druženje i zakusku za sve učesnike.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više