Novosti

Kronika

Гoрaни кoд Бaрaњaцa

Дeлeгaциjи ВСНM-a грaдa Врбoвскoг пoсeтилa je oпштину Пoпoвaц нa истoку Хрвaтскe. Oбишли су спoмeник Бaтинскe биткe у Бaтини, винaриjу Koлaр у Сузи, хрaм Свeтoг Гeoргиja у Kнeжeву тe хрaм у Пoпoвцу

Large 6

Slika za uspomenu u Kneževu

Članovi Veća srpske nacionalne manjine Opštine Popovac, u junu ove godine u dogovoru sa VSNM-om Vrbovskog, posetili su manastir Gomirje. Četiri meseca kasnije, stanovništvo opštine Popovac uzvratilo je gostoprimstvo delegaciji VSNM-a grada Vrbovskog koju su činili većnici Veća, članovi pododbora SKD "Prosvjeta" i KUD-a "Željezničar".

- Svake godine organizujemo posete manastirima na području Hrvatske, Srbije i Republike Srpske. Na taj način želimo da zadržimo ljude na okupu, da vide tradiciju i kako se nekad živelo - kaže Radojko Strajnić, predsednik VSNM-a Opštine Popovac. Domaćini su gostima iz Vrbovskog, od kojih je većina po prvi put posetila istok Hrvatske, dočarali život zajednice u Baranji te im pokazali kulturne i prirodne lepote. Tom su prilikom obišli spomenik Batinske bitke u Batini, vinariju Kolar u Suzi, hram Svetog Georgija u Kneževu sagrađen 1929. godine kao zadužbina kralja Aleksandra Karađorđevića te hram u Popovcu posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice.

- Nadam se da će ova poseta omogućiti da i u budućnosti sarađujemo. Mi imamo i sportske ekipe koje možemo dovesti i ja bih volio da ubuduće što više mladih učestvuje u našim aktivnostima, i da zajedno učimo jedan od drugih - rekao je Milan Vukelić, predsednik VSNM-a grada Vrbovskog. Jedan od nosilaca političkog života srpske zajednice u Opštini Popovac, uz opštinsko VSNM je i zamenik načelnika opštine Zoran Milošević.

- Nadam se da su nam gosti zadovoljni jer mi smo kod njih bili prezadovoljni. Nadam se da ćemo nastaviti suradnju jer u planu imamo da već sledeće godine ponovo posjetimo naše prijatelje iz Vrbovskog - rekao je Milošević. Da su gosti bili i više nego zadovoljni potvrdio je jedan od čelnih ljudi Grada Vrbovskog.

- Hvala domaćinima na ovako lepom dočeku i hvala na ovoj prirodi koja oduzima dah nama Goranima. Pogled na Dunav i na spomenik Batinske bitke nas je očarao. Želimo suradnju proširiti - zaključio je Đorđe Busić, zamenik gradonačelnika Grada Vrbovskog. Imajući u vidu da je Baranja nadaleko poznata po svojoj gastronomiji, domaćini su gostima priredili nekoliko gurmanskih specijaliteta, a gosti su poneli instrumente pa je druženje završeno uz pesmu članova KUD-a Željezničar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više