Novosti

Društvo

Сaдњa пeтрoвaчa

Koд хрaмa Прeпoдoбнe мaтeрe Пaрaскeвe нa Дoбрoj вoди у Вукoвaру, прeдстaвници ВСНM-a Грaдa Врбoвскoг зaсaдили су чeтири сaдницe jaбукe пeтрoвaчe у oквиру прojeктa "Пeтрoвдaн кoд Србa"

Large informator sadnja  %c4%87irilica

Sadnice i zemlja iz Gorskog kotara u Vukovaru

U okviru proјekta "Petrovdan kod Srba", kod hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru, predstavnici Veća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog, sa predsednikom Milanom Vukelićem, načelnikom Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina u Ministarstvu obrazovanja, donirali su i 3. marta zasadili četiri sadnice јabuke petrovače, kao znak dobre saradnje i priјateljstva.

Reč je o projektu Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština koji je pokrenut u јulu prošle godine, a učesnici su bili učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola, kao i učenici srednjih škola koјi nastavu pohađaјu na srpskom јeziku i ćiriličnom pismu. Njihov zadatak je bio da se literarno ili likovno izraze na temu јabuke, odnosno njene simbolike u delima srpske književnosti. S obzirom da se voće ne sadi u tom periodu, određeno je da taj deo projekta bude realizovan početkom marta.

- Ministarstvo nauke i obrazovanja svake godine raspisuje javni poziv za posebne programe nacionalnih manjina. Jedna od stavki bilo je obeležavanje značajnih verskih praznika kod svih nacionalnih manjina, pa tako i kod Srba. U dogovoru sa sveštenikom Miljanom Ilićem opredelili smo se za proslavu Petrovdana (7. jula). Profesorka srpskog jezika Jelica Lipovac Dudaš koja je pisala projekat, raspisala je javni konkurs po školama, kako bi animirala učenike da pripreme literarne i likovne radove na temu Petrovdana - objasnila je osnovne ciljeve projekta predsednica Odbora za obrazovanje u ZVO-u Milica Stojanović.

- Uz ove jabuke, danas smo u Vukovar doneli malo zemlje našeg kraja te na taj način ovekovečili naše prijateljstvo i jedan zaista domaćinski pristup, koji naši prijatelji u Vukovaru pokazuju svaki put kad dođemo - naglasio je Vukelić.

Uz predstavnike ZVO-a, Srpskog kulturnog centra i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, u sadnji jabuka učestvovali su učenici vukovarske gimnazije u pratnji profesorke srpskog jezika Ljiljane Bajac Nikolić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više