Novosti

Kronika

Ивaњдaн и Пeтрoвo у дoбa кoрoнe

У бaрaњскoм Бoлмaну биo je пoстaвљeн дjeчjи вртуљaк и jeo сe чoбaнaц, дoк je мaсoвнo љeтнo oкупљaњe Koрдунaшa и исeљeникa нa Пeтрoвo билo oдгoђeнo

0crun0i6u36ykz7bp2cmrc1z5eb

Liturgija na Petrovo u Bolmanu

U baranjskom Bolmanu, u samom centru sela, nekad su rasle velike lipe. Tad se znalo da kad zamirišu lipe, kad se njihov miris počne širiti okolnim sokacima, prošle su ‘Dove’ (tj. Duhovi) i dolazi vrijeme da se žanje žito, a ubrzo će Petrovo i petrovske vrućine. Petrovo je bolmanska hramovna slava, ‘kermenc’, što je znala cijela Baranja, a dobro se znalo i kako se u Bolmanu slavi Petrovo. Od nekadašnjih lipa u centru sela ostala je još samo jedna, ostarjela i načeta zubom vremena, a od nekadašnjeg sela ostala je tek četvrtina. Petrovo se ipak još uvijek slavi, ove godine čak i u vrijeme korone.

- Ja kao dugogodišnji sveštenik u Baranji još od davne 1974. godine počeo sam dolaziti u Bolman na ovaj današnji dan da zajedno proslavimo svete apostole Petra i Pavla, Petrovdan – kako bi se to u narodu kazalo. Dolazim svake godine i mogu se veseliti tome što bolmanska slava još ima onaj izvorni narodni slavljenik. To treba čuvati i paziti – riječi su iz propovijedi protojereja stavrofora Vlade Kljajića, belomanastirskog sveštenika u mirovini, koji je služio slavsku liturgiju s bolmanskim sveštenikom Srđanom Trajkovićem.

Nakon svečane liturgije, kao i nekad, nošena je litija oko crkve te su osvećeni kolač i koljivo. Običaj je u Bolmanu da na Petrovo postoji i slavski kum. Ove godine slavske kume bile su Dunja Đukić i Teodora Trajković. Njihove porodice pripremile su kolač i koljivo te dar crkvi. Rezanju kolača prisustvovali su skoro svi sveštenici baranjskog arhijerejskog namjesništva, pa i oni u mirovini. Prisutni na liturgiji u hramu imali su prilike slušati pojanje pojaca s ‘dvije pijevnice’, a na kraju i pojanje pravog hora sveštenika.

Svečanu proslavu Petrova, unatoč koronavirusu koji prijeti već mjesecima i nakon nedavnog obijanja i krađe iz Hrama, organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština Bolman i mjesni paroh Trajković, koji se na kraju liturgije zahvalio braći sveštenicima i svim vjernima koji su došli uveličati liturgijsko slavlje te porodicama koje su priredile kolač i koljivo i pozvao sve prisutne na svečani slavski ručak organizovan u Domu kulture, rekavši: ‘Srećan sam, nakon svih nedaća koje su nas zadesile ovih dana, što nas je Gospod Bog udostojio da se ovde saberemo’.

Ni ove godine, unatoč sve težoj epidemiološkoj situaciji, Petrovo nije prošlo bez velikog i malog ringišpila, bez bezbrojnih šatri s igračkama, kojih je – čini se – bilo više nego ikad, te bez raznih drugih zabavnih sadržaja za djece, uključujući čak i ponija za jahanje. S druge strane, Općina Jagodnjak i načelnik Stevo Mlinarević, pobrinuli su se da proslava završi besplatnim čobancem za sve i s muzikom osječkog ‘Keš benda’, što se održavalo na širokom prostoru dječjeg igrališta iza Doma kulture. Atmosfera i čobanac bili su dobri, a muzička čarolija prestala je tačno u ponoć, kad su na snagu stupile nove protuepidemiološke mjere. Tako se, eto, proslavilo bolmansko Petrovo godine 2020. u doba – korone.

U Donjim Grahovljanima kod Pakraca proslavljena je hramovna slava - Sveti Apostoli Petar i Pavle - Petrovdan. Posvećenje slavkog kolača i žita obavljeno je ispred crkve sagrađena 1782. koja čeka obnovu zbog oštećenja iz proteklog rata. ‘Prosvjetin‘ Pododbor Zapadna Slavonija - Pakrac priredio je program a onda i posluženje za okupljene. Proslavi su prisustvovali narod ovog i okolnih sela, Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca, Mirsada Popović Damjanović, gradska vijećnica (SDSS), Darko Derenj, predsjednik VSNM-a Lipik, članovi županijskih, gradskih i općinskih manjinskih vijeća.

Neočekivani povratak virusa korona uslovio je ovogodišnje skromnije obilježavanje dvaju značajnih pravoslavnih praznika, Ivanjdana ( 7. jul) i Svetog Petra i Pavla, u narodu poznatijeg kao Petrova (12. jul), na području Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Glavno obilježavanje praznika Rođenja Svetog Jovana Krstitelja i Preteče Gospodnjeg (Ivanjdana) održano je 7. jula u manastiru Gomirje. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je gornjekarlovački episkop Gerasim. Ni tradicionalna Petrova u manastiru Bogorodice trojeručice u Donjem Budačkom nije održana kao do sada, s velikim narodnim zborom. Ujutro je održana sveta liturgija koju je također predvodio vladika Gerasim uz sasluživanje sveštenstva Karlovačke parohije i manastira. Na Petrovu je svake godine u Budačkom održavan veliki narodni zbor na koji je dolazilo više stotina ljudi iz šire okolice te Kordunaša iz raznih dijelova bivše Jugoslavije, a praznik je bio prilika da obiđu rodni kraj. Opasnost od zaraze je učinila svoje tako da masovnog okupljanja nije bilo. I sveštenstvo je bilo svjesno opasnosti od zaraze pa nije inzistiralo na narodnom zboru.

U organizaciji SKD Prosvjeta, pododbor Kneževi Vinogradi, i KUD Živojin Žiko Mandić iz Kneževih Vinograda i ove je godine održana tradicionalna manifestacija Ivanjski dani. Čak ni žetva pšenice, koja je u punom jeku, nije sprečila mnogobrojne posetioce da posete manifestaciju koja slavi tradiciju i običaje baranjskih Srba. Domaćice pod ‘dirigentskom palicom‘ Svetlane Šmrčković i Katarine Horvat isplele su vence baš onako kako su ih učile majke i bake. Da iver ne pada daleko od klade moglo se videti i po tome što je nekoliko majki dovelo svoje mališane koji su se okušali u pletenju venaca. Za svoje nesebično zalaganje mališani su osvojili simpatije prisutnih. Pletenje venaca odvijalo se u porti srpske pravoslavne crkve Vavedenja Presvete Bogorodice uz prisustvo lokalnog paroha Stevana Kuveždanina.

Nakon što su vredne ruke isplele vence koji će se naći na ulaznim vratima domaćina, učesnici su se u predvečer ponovo okupili u Sali restorana SRC Bazeni u Kneževim Vinogradima na književnoj večeri. Profesorica Jadranka Radošević iz Belog Manastira uspela je u potpunosti zaokupiti pažnju prisutnih govoreći o spisateljici i poznatoj TV voditeljki Vesni Dedić čija je knjiga predstavljena. Druženje je uz mere opreza uzrokovane pandemijom koronavirusa, potrajalo do kasnih večernjih sati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više