Novosti

Kronika

Пeтрoвa нa Koрдуну

Свeчaнoст пoвoдoм прaвoслaвнoг прaзникa Свeтих aпoстoлa Пeтрa и Пaвлa, у нaрoду пoзнaтиjeг кao Пeтрoвa, oдржaнa je у мaнaстиру Бoгoрoдицe Tрojeручицe у Дoњeм Будaчкoм у oпћини Kрњaк

Large 2

Velik je bio odaziv posjetilaca na proslavi značajnog pravoslavnog praznika Svetih apostola Petra i Pavla, u narodu poznatijeg kao Petrova. Svečanost je održana u manastiru Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom u općini Krnjak, 12. jula., kada je i slava istoimenog manastirskog hrama.

Svetu liturgiju ujutro je predvodio protoprezviter-stavrofor Duško Spasojević iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Osvećeni su slavski kolač i žito, a potom je izvršen trokratni ophod-litija oko hrama. Oko manastira u Donjem Budačkom ljudi su se željni druženja počeli okupljati u rano poslijepodne da bi oko 20 sati bilo gotovo nemoguće naći prazan stol ili mjesto za sjedenje. Mnogi Kordunaši koji žive nakon Oluje širom svijeta i ovog su puta došli na mjesnu slavu sa željom da posjete rodni kraj, vide prijatelje i poznanike.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više