Novosti

Kronika

Нaрoдни прaзник

Прoслaвљeн прaзник Свeтих aпoстoлa Пeтрa и Пaвлa: С oбзирoм нa тo дa Пeтрoвo пaдa у сeзoни гoдишњих oдмoрa, нaкoн двиje гoдинe пaндeмиjскe пaузe нaрoд сe пoнoвнo oкупиo

U baranjskom selu Bolmanu Petrovo, "kermenc" ili "kirbaj", obilježavaju svi stanovnici bez obzira na vjeru i nacionalnost. Danas je Bolman demografski prilično devastiran, ali je – uz pomoć Općine Jagodnjak, Osječko-baranjske županije i evropskih fondova – komunalna infrastruktura uređenija nego ikad.

Kako Petrovo pada u ljeto, 12. jula, kad je sezona godišnjih odmora, na bolmanski "kermenc" znalo je u ona dobra stara vremena doći mnoštvo ljudi, i to ne samo onih koji u Bolmanu imaju rođake, prijatelje ili bar poznanike, nego i mnogih drugih. Već je više puta opisivano da su sporedni bolmanski "sokaci" znali biti prepuni parkiranih automobila, a glavnom ulicom nije se moglo proći

Iako je u novije vrijeme izgledalo da će se tradicija bolmanskog "kermenca" polako ugasiti, to se ipak nije desilo. Ne samo da je i ove godine centar sela bio prepun vašarske atmosfere i s mnogo "šatri" nakrcanih raznoraznim mamiparama, već se u večernjim satima na tom prostoru okupilo dosta posjetilaca. U dvorištu stare osnovne škole vrtio se veliki "ringišpil", a ispred njega bio je još i jedan manji. Uveče Općina Jagodnjak organizovala je besplatni koncert borovskog "Đuzo-benda", na kome se okupilo mnoštvo ljudi.

Bolmansko Petrovo, međutim, nema samo vašarsku dimenziju, nego i duhovnu. Tim povodom u bolmanskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla na Petrovo je liturgiju bogoslužio episkop osječkopoljski i baranjski g. Heruvim. U svojoj besjedi rekao je da "čovjek jedino kroz liturgijsku zajednicu stiče besmrtne vrline i preobražava sebe za život vječni".

U manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Grabovcu u Mađarskoj, 17. jula održano je crkveno-narodno okupljanje povodom praznika Svetog Petra i Pavla. Već dugi niz godina, prvog vikenda posle verskog praznika Petrovo, vernici iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Srbije i BiH tradicionalno se okupljaju u manastiru Grabovac koji se nalazi u brežuljkastom kraju, u mađarskoj županiji Tolna, blizu grada Bataseka, i šezdesetak kilometara od hrvatsko-mađarske granice. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop budimski Lukijan i episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim sa sveštenstvom i monaštvom budimske eparhije.

Manastir je bio aktivan sve do 1974. godine kada je iz njega otišao i poslednji od nekadašnjih 70 monaha. Mađarska država je tokom osamdesetih godina prošlog veka obnovila manastir kao spomenik kulture. Historija kaže da su ga 1587. godine osnovali monasi iz manastira Dragovića u Dalmaciji koji su u Mađarsku izbegli od gladi u 16. veku i dali mu ime po grabovim šumama. Nakon bogosluženja, crkveno-narodno okupljanje povodom praznika Svetog Petra i Pavla nastavljeno je uz ručak i druženje, a potom je život manastira Grabovac utihnuo do neke druge prilike.

Veće srpske nacionalne manjine (VSNM) Opštine Koška obeležilo je Petrovo. Osim svečanom liturgijom, velika slava obeležena je tradicionalnim narodnim okupljanjem, fišijadom u Branimirovcu (nekadašnji Babjak) i dečijim takmičenjem u starim sportovima. Prisutne su pozdravili Nedeljko Radaković, predsednik VSNM-a Koška, i Dejan Jeličić, predsednik VSNM Osječko-baranjske županije. U konkurenciji petnaest takmičara u kuvanju fiš paprikaša pobedila je ekipa Hladno pivo iz Kneževih Vinograda kojima je nagradu (kotlić s nogarima) uručila Marija Žeželj, predsednica ocenjivačke komisije. Obeležavanje u Branimirovcu pomogli su Opština Koška, DVD Lug Subotički, i Srpsko narodno veće iz Zagreba.

Praznik je obilježen i na području Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Uoči praznika, koji je slava manastirskog hrama u Donjem Budačkom, episkop Gerasim služio večernje bogosluženje sa petohlebnicom u manastirskom hramu posvećenom apostolima Petru i Pavlu. Na sam praznik, u karlovačkom hramu Svetog Nikole liturgiju je predvodio karlovački paroh Radoslav Anđelić, dok je u manastirskom hramu u Donjem Budačkom večernje bogosluženje predvodio arhimandrit Naum Milković. Episkop Gerasim je na praznik bio u Ličkom Petrovom selu gdje je predvodio liturgiju povodom slave tamošnjeg hrama i cijelog mjesta. Nakon liturgije episkop je služio pomen nevinim žrtvama stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Nakon dvije godine pandemijske pauze, kod manastira u Donjem Budačkom opet je održan narodni zbor. Okupilo se par stotina ljudi sa Korduna i bliže okolice. No, ipak nije bila gužve kao ranijih godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više