Novosti

Društvo

Kaрлoвчaни у Бeлoj крajини

Нa пoдручjу слoвeнскe oпћинe Meтликa нaлaзи сe 80 oбиљeжja из Другoг свjeтскoг рaтa. Нити jeднo ниje oштeћeнo

Large karlov%c4%8dani u beloj krajini 4

Uspomena pokraj spomen-aviona

Četrdesetak stanovnika Karlovca i obližnjih mjesta, inače članova karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Karlovca i Karlovačke županije te Udruženja antifašista Karlovca i Karlovačke županije, posjetilo je 9. juna, susjednu Sloveniju, odnosno njenu najjužniju pokrajinu - Belu krajinu.

Taj dio Slovenije je udaljen od Karlovca tridesetak kilometara, a u sklopu posjete obiđene su općine Metlika i Črnomelj te srpska i pravoslavna naselja s lijeve obale rijeke Kupe koja razdvaja Hrvatsku i Sloveniju. Te enklave u Sloveniji su Marin Dol, Milići, Bojanci i Žunići, a Srba ima i u drugim obližnjim naseljima. To su najsjeverozapadniji ostaci nekadašnje Vojne krajine. Organizaciju obilaska preuzeli su pododbor Prosvjete i agilni predsjednik Milan Lapčić.

- Ideja da posjetimo sunarodnjake u susjednoj Beloj krajini postoji duže vrijeme. Na raznim antifašističke skupove uvijek su dolazili antifašisti iz Metlike predvođeni njihovim predsjednikom Milanom Travnikarom i kroz razgovor smo došli na tu ideju. Primljeni smo odlično. Travnikar nas je dočekao na granici u Jurovskom Brodu i odveo do staroga grada u Metlici gdje je smješten njihov Gradski muzej, inače vrlo dobro uređen. Kustos nas je upoznao s poviješću Metlike i toga kraja - kazao je Lapčić.

Dio Muzeja je posvećen Drugom svjetskom ratu, a u tom sklopu je dio posvećen generalu Radi Bulatu koji je počasni građanin Metlike jer je 13. proleterska brigada Rade Končar, čiji je Bulat bio komandant, oslobodila krajem 1942. godine taj dio Bele krajine i Metliku. U staklenom ormaru izložene su generalove uniforme i ostala oprema iz rata. Bulat i njegovi nasljednici su to poklonili Metlici u znak zahvale, dok su u Hrvatskoj on i suborac Josip Boljkovac proglašavani ratnim zločincima i pokretani su bizarni, propali sudski procesi protiv njih.

Karlovčani su u blizini Muzeja posjetili Park spomenika iz NOB-a gdje se nalaze desetak bista za ovaj kraj važnih ljudi, kao i bista Josipa Broza Tita. Lapčić ističe da je sve besprijekorno održavano. Na području općine Metlika, koja inače ima oko 8.000 stanovnika, nalazi se 80 spomenika i spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata. Niti jedno nije oštećeno.

Iz Metlike su gosti otišli za Črnomelj, obišli grad i upoznali znamenitostima. Na putu između te dvije općine su zastali kod ratnog aviona iz Drugog svjetskog rata jer je tu bio partizanski aerodrom koji neprijatelji nisu otkrili. U Marin Dolu ih je dočekao Niko Bunjevac i upoznao s tamošnjom srpskom zajednicom, njenom poviješću i prilikama u Milićima, Bojancima i Žunićima.

Prije je na tom području živjelo oko 3000 stanovnika, a sada ih u samostalnoj Sloveniji ima oko 300. Iako Srbi nisu službeno priznati kao nacionalna manjina, djeca osim slovenskog školskog programa imaju srpsku školu te program na srpskom jeziku i pismu, nešto slično kao u Hrvatskoj po modelima A,B i C. Ljudi su integrirani u slovensko društvo, rade, održavaju i štite svoj identitet te uređuju pravoslavne crkve dok o vjerskom životu brine paroh iz obližnjih Moravica protojerej-stavrofor Jelenko Stojanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više