Novosti

Politika

Predsjednica u Ljubljani

Nova slovenska predsjednica kao jedan od prioriteta istaknula je zemlje zapadnog Balkana te namjerava intenzivirati proces Brdo-Brijuni i nastojati da zemlje regije što prije postanu članice Europske unije

Large internacionala  jerko

Izborni plakat Nataše Pirc Musar (foto VidicK01/Wikimedia Commons)

U drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u Sloveniji u nedjelju, 13. studenog, pobijedila je neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar. Bivša novinarka i odvjetnica osvojila je približno 54 posto glasova, uglavnom lijevih i liberalnih birača, porazivši tako Anžea Logara koji se kandidirao u ime desničarske Slovenske demokratske stranke predvođene Janezom Janšom. Pirc Musar ovom je pobjedom ujedno postala i prva žena na čelu Slovenije. Na mjestu državnog čelnika, odnosno čelnice, naslijedit će socijaldemokrata Boruta Pahora koji je na toj funkciji još od prosinca 2012. U prvom obraćanju nakon pobjede Pirc Musar je naglasila da se zalaže za kvalitetno javno zdravstvo, socijalnu sigurnost, borbu protiv siromaštva i kriminala, kao i za to da Slovenija postane zemlja u kojoj će mladi htjeti ostajati. Naročito je kao problem istaknula siromaštvo među starijim ženama, a naglasila je i da građane zbog klimatskih promjena čekaju teška vremena te najavila da će za tu problematiku imati posebnog savjetnika.

Što se vanjskopolitičkih tema tiče, nova slovenska predsjednica kao jedan od prioriteta istaknula je zemlje zapadnog Balkana te namjerava intenzivirati proces Brdo-Brijuni i nastojati da zemlje regije što prije postanu članice Europske unije. Po njenom mišljenju, Slovenija toj regiji predstavlja "prozor" i vrata u EU. Turneja po zapadnom Balkanu zbog toga će biti i njeno prvo putovanje, a kao naročito zabrinjavajuće istaknula je odnose Srbije i Kosova. Pirc Musar podupire ulazak Hrvatske u Schengenski prostor slobodnog kretanja građana EU-u, a kao nekadašnja savjetnica udruge "Stop žici na Schengenu" dobro je upoznata s tom temom.

"Svima će biti lakše zbog turizma, gospodarstva, na obje strane. I sama idem na odmor u Hrvatsku. Postavljanje policajaca na granice nešto je što ne želim u Europskoj uniji. Ili imamo Schengen ili ga nemamo", poručila je novoizabrana predsjednica. Paralelno s tim prijateljskim porukama je, međutim, rekla da je Hrvatska "malo previše involvirana u ono što se događa u Bosni i Hercegovini, gdje će se strasti morati malo smiriti". Pirc Musar vjerojatno je mislila na angažman Hrvatske oko izmjena izbornog zakona u susjednoj državi i prava tamošnjih Hrvata, a takav stav u Zagrebu neće biti najbolje primljen. Također se zalaže za primjenu arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici, koju Ljubljana smatra valjanom, a Zagreb je proces arbitraže 2015. napustio smatrajući da je ona kompromitirana zbog uplitanja slovenskog suca u proces. Inače, održani predsjednički izbori su peti od nezavisnosti Slovenije. Prije Pirc Musar i Boruta Pahura, državu na sunčanoj strani Alpa vodili su Milan Kučan, Janez Drnovšek i Danilo Türk.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više