Novosti

Kratko & jasno

Špela Stare: Janša protiv javnog medija

Vlada različitim manevrima, koji su po mišljenju Društva novinara Slovenije nezakoniti, više od 300 dana izbjegavaju ispuniti zakonsku dužnost – financiranje javne djelatnosti Slovenske tiskovne agencije, kaže generalna sekretarica Društva novinara Slovenije

Large internacionala  mini

(foto Društvo novinara Slovenije)

Pokrenut je drugi krug prikupljanja sredstava za opstanak Slovenske tiskovne agencije (STA). Što to znači?

Slovenija kao ustanoviteljica Slovenske tiskovne agencije (STA) i u njeno ime vlada različitim manevrima, koji su po mišljenju Društva novinara Slovenije (DNS) nezakoniti, više od 300 dana izbjegavaju ispuniti zakonsku dužnost – financiranje javne djelatnosti STA. Agencija je sve te mjesece obavljala javnu djelatnost, a preživjela je zbog požrtvovanosti svojih suradnika, tržišnih aktivnosti, prodaje potraživanja spram države, posudbi i donacijske kampanje Za opSTAnak, koju su u maju lansirali DNS i prijatelji STA. Javnost je podržala neovisnost agencije doniravši više od 270.000 eura. STA je na rubu insolventnosti, s obzirom na prošla iskustva dogovor je malo vjerojatan, a prvog novembra pokrenuli smo drugi donacijski krug.

Koji je kratki historijat napada Janšine vlade na tu agenciju?

Vlada Janeza Janše je želju da nadzire STA iskazala nekoliko mjeseci nakon preuzimanja vlasti. U julu 2020. predlagala je promjenu medijskih zakona kojom bi vladi omogućila neposredno kadroviranje u STA. Zakoni su naišli na ogorčenje javnosti i ministarstvo ih je povuklo. U oktobru 2020. Janša je STA nazvao "nacionalnom sramotom", krajem novembra prekinuto je financiranje. Ured vlade za komuniciranje (UKOM) platio je obaveze za novembar i decembar, a uskratio je isplatu za januar. Koalicijski zastupnici SMC-a bili su svjesni da će bez žrtvovanja uredničke neovisnosti potpis sporazuma UKOM-a i STA za ovu godinu biti teško izvediv. Pomoću opozicije u paket mjera za ublažavanje posljedica pandemije ugrađeno je da za 2021. nije potreban potpis sporazuma i da se STA može neposredno financirati na osnovi poslovnog plana. Vlada odluku ne poštuje. Uvjete koje postavlja, direktor STA Bojan Veselinovič, koji je u septembru baš zato odstupio, označio je kao štetne.

Što očekujete u budućnosti?

Potpis sporazuma za 2021. malo je vjerojatan, ali došlo je do obrata. Novi direktor STA Igor Kadunc i UKOM potpisali su sporazum za novembar i decembar. Dogovor sadrži i poravnanje za dospjela potraživanja od države koja STA potražuje na sudu. DNS ne zna sadržaj dogovora i prema njemu se još ne može odrediti. Država STA duguje više od dva milijuna eura i neplaćanje bi STA odvelo u stečaj. Kampanju, dogovorenu za cijeli mjesec, privremeno ćemo zaključiti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više