>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Fric Novak

Janez Janša, nekadašnji socijalistički nastavnik predvojničke obuke, a današnji predsjednik vlade Slovenije, služi se krivotvorinom da blati pjesnika prvog reda Borisa A. Novaka, spominjući mu strica Frica Novaka i spočitavajući mu vezu sa strijeljanjima izmišljenim u belogardejskim propagandnim kuhinjama

Tehnološki napredak je omogućio da današnjem političaru za obračun s nepoćudnim protivnikom može biti dovoljan i palac jedne šake. Njime sastavi tekst na zaslonu mobilnog telefona. Kratko, sms. Onda stupaju u akciju botovi koji se nakon političareve objave ustremljuju na njegova protivnika, dodatno ga ranjavaju i diskreditiraju. Vidio sam to u posljednjih mjesec dana jasnije no ranije.

Primjeran primjer za to dao je 11. maja 2020. i predsjednik vlade Slovenije Janez Janša. On je na svom programu Twitter počinio još jedan napad na pjesnika Borisa A. Novaka. Kažem još jedan, jer se rečeni Janez Janša odavno navadio da napada Borisa A. Novaka. Ti napadi nisu polemični niti se odnose na pjesničko ili naučno djelo Borisa A. Novaka, već su lični, vrijeđaju pjesnika preko vrijeđanja njegova porijekla, te tako prizemni vrijeđaju i ljudski duh i razbor.

Ovako je to 11. maja tvitnuo (zapravo retvitnuo) premijer JJ: ‘A da li je potpisani Fric Novak nešto u srodstvu sa Borisom A. Novakom, koji je sinoć pametovao kod Gobčeve? Jer, ako jeste… Strava.’ Ispod te 24 riječi postavljena je slika nekakvog dopisa datiranog 3. februara 1943, s oznakom ‘strogo povjerljivo’, kojem u lijevom gornjem uglu stoji ‘pošiljalac’, a to je Štab 1. bataljona ‘Ljubo Šercer’, a desno stoji adresat Komanda Dolomitskog odreda. Tekst toga dopisa je takav da svako ko je čak i samo jedan semestar učio slovenački može vidjeti veliki jezički i misaoni nered i smušenost. Razaznaje se kako se, po nekakvoj usmenoj naredbi nekakvog komandanta nekakve 3. grupe, svi novomobilizirani članovi moraju pregledati, i koji neka bi se pregledali, te da od strane sto posto komunističke komisije od 3-5 članova budu propitani o tome šta je to komunizam i koje su to svjetski poznate komunističke vođe, pa da se onda oni propitani koji pokažu da nešto o komunizmu znaju, ‘dok ne bude oružja’ izdvoje u radna odjeljenja, a sve druge koji o povijesti komunizma ne znaju ništa ili ih komunizam ne zanima, da se likvidiraju. Dopis ili ukaz se završava naredbom da se likvidacija osuđenika mora izvršavati u najvećoj tajnosti, te se komandi odreda stavlja na znanje da će biti odgovorna za slučaj da javnost išta o likvidacijama sazna. Potpisan je politkomesar Franc Novak.

Premijer Slovenije je retvitnuo tvit Roberta Hrovata, nekadašnjeg zastupnika Slovenskog parlamenta, inače važnog člana Janšine vladajuće SDS. Janša i Hrovat su, Talijani bi rekli, brašno iz iste političke vreće. Zato su jedan drugome tvit i retvit i bot.

Pjesnik Boris A. Novak, onaj koji je, po tvitu-retvitu JJ, ‘sinoć pametovao kod Gobčeve’, bio je, zajedno sa Dimitrijom Rupelom, rečenoga 10. maja, gost u televizijskoj emisiji kod rečene Gobčeve koja je novinarka TV Slovenije, zove se Tanja Gobec, a vodi emisiju ‘Politično s Tanjo Gobec’. U toj emisiji Novak je kazao da je mjere koje je zavela zbog epidemije korona virusom vlada Slovenije iskoristila za radikalno sužavanje demokratskih i građanskih prava te za napade na intelektualce, na novinare i na pisce, a po pitanju slobode izražavanja. Spomenuo je i kako je sam Janša u svom tvitovanju demonizirao četvoricu intelektualaca kao bjegunce iz ludnice, a zaražene virusom marksizma.

Dan poslije emisije premijer Janša je nastavio demonizaciju Borisa A. Novaka, postavljanjem pitanja o srodstvu dvojice Novaka, Borisa i Frica. Premijerova objava je uvredljiva, i bijedna je. Fric Novak, partizansko ime Mirka Novaka, stric je Borisa A. Novaka, a skenirani ukaz ispod premijerova tvita je falsifikat. Fric Novak je živio samo 25 godina, strijeljali su ga partizani početkom 1943. pod nikad razjašnjenim okolnostima, revolucija proždire svoju djecu. Svojim stricem se pjesnik Boris A. Novak bavio i ljudski i pjesnički, podrobno i duboko. U svojoj knjizi stihova ‘Mala osebna mitologija’, objavljenoj 2007. i u Dubrovniku u prevodu Tonka Maroevića, ima pjesma ‘Pitanja za Frica Novaka’:

Fotografija te pokazuje kao zgodnoga, smjeloga, mlada,

s plavim, prodornim očima, kose ošišane kratko

i izrazite sportske vještine. Al odzvanjao je kako

glas ti u rastrganom zraku konačnog, prostog pada?

Gdje si uopće pao? I gdje su pokopali to lijepo tijelo?

Kad? I kako? Pitanja je preveć a premalo krhotina

slomljenih zrcala. Tek ponegdje poneki obris. A samo je istina

da netko pušku, što izvede puškino djelo,

skrenuo tebi u leđa. Drug. Je li važno kako se zvao?

Ko ti s drugima, on s tobom navijek se obremeni.

Više me zanima zašto. Zbog čega ta je zapovijed dana?

Što su učinili tim tvojim očima, lijepim, začuđenim?

Još dublji srh jeze na moje preradoznalo srce je pao.

Gubim se. Ne znam. Što si učinio? I zbog koje krivice…?

Sačuvana fotografija mi kazuje još dječačko lice.

Ja sam već dvaput stariji nego li ti bje toga dana.

Ipak ostajem od tebe jednako mlađi. Jer od života

smrt je beskrajno starija. Samo se vrijeme odmota.

Milostivo teče dalje. Zauvijek žive oči baština su bijedna,

neiscrpni izvor suza. Kaži mi je li žrtva bila vrijedna?

Sinovac Boris se još podrobnije bavi sudbinom svoga strica Frica i u svome opus magnum, epu ‘Vrata nepovrata’ (2015) u drugom tomu, naslovljenom ‘Vrijeme očeva’, najviše u 40. pjevanju, pod naslovom ‘Vrijeme razorenog sjećanja’. Ondje, uz ove gore navedene stihove, priređene u tercine, ima i drugih pjesama o Fricu, ali, kao filološki kuriozum, ima i ‘dokument’ kojim se bez stida i srama, služi premijer za tvitersko opanjkavanje. Boris A. Novak i taj krivotvoreni dokument (inače objavljen u više belogardejskih propagandističkih tiskovina, kao ‘Slovenec’, ‘Črne bukve’ itd.) u cjelini objavljuje, samo ga je grafički priredio u tercine (!) i potom svojim tercinama odgovara na njega. Kaže kako danas posve miran može zaključiti da njegov stric nije ni napisao ni potpisao taj dekret, tu krivotvorinu koja ga ispunjava odbojnošću i prezirom. Onda slijede dokazi. Fric Novak, poliglota, nije mogao sastaviti tu sklepotinu od teksta, koja bi priličila kakvom polupismenom seljaku, a kao uvjereni kozmopolita, nije mogao ni propovijedati o komunizmu kao kakav idiot. Ni fizički, to znači geografski, politički komesar Gorenjskoga odreda (što je Fric bio u vrijeme kad je difamatorska krivotvorina datirana) nije mogao iz Bleda, gdje se sa svojim odredom nalazio, naređivati ubijanja po Notranjskoj! Nije to mogao ni hijerarhijski: ne može politkomesar bataljona (kako bi falsifikatori htjeli) izdavati naredbe komandi odreda, zato što je bataljon podređen a ne nadređen odredu! Osim toga, bataljon ‘Ljubo Šercer’ je navedenoga datuma bio uvelike rasformiran, jer je još oktobra 1942 prerastao u brigadu.

I tako dalje. O tome dovoljno stoji u epu Borisa A. Novaka. A oni kojima se ne da čitati stihove mogu podrobne dokaze o krivotvorenosti dekreta naći u mjerodavnoj knjizi ‘Belogardizem’ (str. 704-706) autora po imenu Franček Saje. Sajetove dokaze nisu pokušali da opovrgnu čak ni najgorljiviji belogardejci niti klerofašisti.

Svemu ovome uprkos, Janez Janša, nekadašnji socijalistički nastavnik predvojničke obuke, a današnji predsjednik vlade Slovenije, tom se krivotvorinom razulareno služi da blati pjesnika prvog reda Borisa A. Novaka, spočitavajući mu vezu sa strijeljanjima izmišljenim u belogardejskim propagandnim kuhinjama. Revizionista Janša se tako ‘odužuje’ pjesniku Novaku za to što ga je ovaj svojevremeno javno branio kad se bez velike hrabrosti nije smjelo braniti Janšu.

Žao mi je što nisam upoznao Frica Novaka, strica pjesnika i akademika Borisa A. Novaka. Nisam ga ni mogao upoznati, nije ga upoznao ni Boris, jer je stric strijeljan deset godina prije nego se Boris rodio. Ali sam, zahvaljujući Borisu A. Novaku, upoznao Antu Novaka, partizana Osvobodilne fronte, starijeg brata Mirka Novaka, zvanog Fric. Gostoprimstvo i gospodstvo Borisovih roditelja Anice i Ante Novaka uspomena je koja mi već 42 godine grije srce i na koju ne dam da padne ni sjena sjenine sjene.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
1/2