Novosti

Politika

"Završio mađarski eksperiment u Sloveniji"

Slovenija je na parlamentarnim izborima izabrala liberala Roberta Goloba; Janez Janša i treći put zaredom izgubio izbore nakon što je bio na funkciji premijera; Luka Mesec ponudio ostavku nakon lošeg rezultata Levice

Large golob

Robert Golob (foto Boris Šćitar/PIXSELL)

Pokret sloboda, stranka liberalnog menadžera Roberta Goloba osnovana tek prije nekoliko mjeseci, pobijedila je na slovenskim parlamentarnim izborima osvojivši 35,5 posto glasova i 41 zastupnički mandat. Takva premoćna pobjeda nije do sada zabilježena u tri desetljeća slovenske demokracije, što analitičari tumače kao jasnu poruku slovenskih glasačica i glasača koji su u velikom broju izišli na izbore kako bi skinuli s vlasti političkog veterana Janeza Janšu i njegovu desničarsku Slovensku demokratsku stranku koja je osvojila 23,5 posto glasova i 27 zastupnika u Državnom zboru. Pokret slobode pobijedio je i u svim velikim gradovima. U Ljubljani centar, primjerice, sa 38,3 posto, dok je SDS dobio 19,4 posto.

Usprkos Janšinom porazu, treba istaknuti da je ovo najveći broj zastupnika koji je njegov SDS osvojio ikada. Međutim, niti ta činjenica neće mu pomoći da opet sastavi vladu tako da se nastavlja ciklus Janšinih redovnih izbornih poraza nakon obavljanja funkcije predsjednika Vlade: tako je bilo nakon što je od 2004. do 2008. bio premijer, pa od 2012. do 2013. godine te potom od 2020. do 2022. godine. Podsjetimo i da je predsjednik SDS-a, kojeg je podržavao hrvatski premijer Andrej Plenković, u međuvremenu dvije godine proveo u zatvoru zbog presude zbog korupcije u aferi Patria, ali ga je Ustavni sud kasnije oslobodio krivnje.

Pokazalo se da su birači u Sloveniji opet tražili novo lice, zbog čega su u velikom broju izašli na izbore (gotovo 70 posto) kao i da se liberalna opozicija pametno s listama postavila na izborima.

Na trećem je mjestu po izbornom rezultatu demokršćanska Nova Slovenija (NSI) (6,9 posto, 8 zastupnika) koja je bila članica dosadašnje Janšine vlade, a čiji je predsjednik Matej Tonin najavio da će ubuduće biti u opoziciji, iako su neki analitičari tvrdili da bi i oni mogli ući u svojevrsnu "vladu nacionalnog jedinstva" kako bi država što uspješnije prevladala ekonomsku krizu.

Četvrta je Stranka Socijalnih demokrata (SD) Tanje Fajon sa osvojenih 6,7 posto glasova i 7 zastupničkih mandata, koja će biti glavni partner Golobu u formiranju nove vlade u kojoj bi, po dosadašnjoj tradiciji, trebali biti i dva manjinska zastupnika iz reda mađarske i talijanske zajednice.

Luka Mesec i njegova stranka Ljevica osvojila je 4,4 posto glasova i 5 mandata, nešto manje od očekivanog prema predizbornim anketama i dvostruko niže u odnosu na prethodne izbore iz 2018. godine kada su dobili 9,3 posto glasova i devet mandata zbog čega će Mesec kao koordinator, zajedno s cijelim Izvršnim odborom, stranačkom Vijeću ponuditi ostavku. Mesec je rekao da je rezultat ispod očekivanja i da je spreman preuzeti odgovornost. Treba analizirati što je pošlo po zlu, rekao je Mesec.

Budući premijer Robert Golob izjavio je da što prije želi sastaviti novu vladu, te da će razgovore s partnerskim strankama početi ovaj tjedan.

"Očekujem da će pregovori s budućim koalicijskim partnerima početi u utorak", kazao je i dodao da u sastavljanju vlade njegov Pokret sloboda računa na savezništvo sa Socijalnim demokratima i Ljevicom, ali i da bi u buduću vladu kadrovski želio uključiti i dvije stranke lijevog centra koje u nedjelju nisu prešle izborni prag - Lista Marjana Šareca i Stranka Alenke Bratušek. Golob je dodao da mu je cilj stvoriti vladu od ljudi koji su stručni i kvalitetni, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

"Mi nismo klasična stranka nego pokret, pa nemamo stranačku disciplinu niti je mislimo primjenjivati. Pojedince procjenjujemo po stručnosti i znanju i članska iskaznica neće biti uvjet za funkcije", kazao je Golob.

Glavna vijest nakon izbora poraz je Janeza Janše čime je prekinut pokušaj razgradnje demokracije koji je Janšinom porazom, kao i da je važno da je "mađarski eksperiment u Sloveniji završio", kako je kazao Mesec, aludirajući na uske veze i sličan način vladanja mađarskog čelnika Viktora Orbana i dojučerašnjeg slovenskog premijera kojem nije pomogla niti prilično blesava tvrdnja koja se javila neposredno pred izbore da se u odlučivanje ubacila i Rusija, podržavajući SDS-ove protivnike, kao da birači ne znaju da je upravo Janša – unatoč nedavnom lupingu i odlasku u Ukrajinu gdje je išao dati podršku Volodomiru Zelenskom – bio politički saveznik Vladimiru Putinu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više