Novosti

Kronika

Cesta za oči i dušu

Obnovljena državna cesta D212 preko Kneževih Vinograda do Batine: Putnicima koji se zateknu na ovoj cesti možemo poručiti - ne žurite, ta cesta je za uživanje

Pf0d2hjwy5k45sszbiiehjdsqhc

Cesta D212 kod Kneževih Vinograda – u daljini Banska kosa

Tokom ove godine rekonstruirana je prva dionica baranjske državne ceste koja vodi do graničnog prijelaza Batina prema Srbiji i koja ima oznaku D212. Rekonstrukcija je urađena od početka te ceste, tj. od državne ceste D7 (Osijek – Beli Manastir), pa do kružnog toka u Kneževim Vinogradima, na dionici duljine 6,5 km. Rekonstrukcija je obuhvatila proširenje ceste, ponovno asfaltiranje i uređenje kanala uz cestu. Vrijednost radova procijenjena je na 16 milijuna kuna.

Istim projektom bit će izgrađena još dva nova kružna toka, jedan na spoju državnih cesta D7 i D212, a drugi kod skretanja prema Karancu. Postojeći kružni tok na ulazu u Kneževe Vinograde iz smjera Karanca i Grabovca ostat će netaknut, ali će biti obnovljen mali kružni tok u Kneževim Vinogradima, kod starog Beljskog podruma, na spoju ceste D212 i županijske ceste Ž4037 (Kotlina – Kneževi Vinogradi).

Rekonstruirana dionica ceste D212 prolazi trasom nekadašnje željezničke pruge Beli Manastir – Batina. Taj dio izgrađen je krajem 60-ih godina 20. stoljeća, nakon što je pruga ukinuta i demontirana. Ostali dio ceste D212 od Kneževih Vinograda, preko Suze i Zmajevca do graničnog prijelaza Batina i mosta na Dunavu, rekonstruiran je ranije pa sada Baranja ima dobro uređenu i lijepu cestu ukupne dužine oko 22 km.

Ta cesta pruža se smjerom jugozapad-sjeveroistok južno od jedine baranjske planine Banske kose. Do Kneževih Vinograda vodi kroz ravnicu, a onda južnim padinama Banske kose, s dosta zavoja, uspona i padova do Zmajevca. Od Zmjevca do Batine može se nastaviti starom dionicom preko brda i kroz vinograde ili opet dionicom kroz ravnicu i trasom nekadašnje željezničke pruge, koja je izgrađena za vrijeme posljednjeg rata.

Uz domaće stanovništvo, cestu koriste svi oni koji kroz Baranju putuju prema Somboru, ali i mnogobrojni turisti koji posjećuju etnoselo Karanac, vinske destinacije u Kneževim Vinogradima, Suzi i Zmajevcu te Memorijalni kompleks Batinske bitke na brdu iznad Batine. Putnicima koji se zateknu na cesti D212 možemo, na kraju, poručiti ovo: ne žurite, ta cesta je odmor za oči i užitak za dušu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više