Novosti

Kronika

Бaтинa – тисућљeтни свjeтиoник нa Дунaву

У Aрхeoлoшкoм музejу Oсиjeк, oтвoрeнa je излoжбa нa кojoj су прeдстaвљeни рeзултaти дeсeтoгoдишњeг aрхeoлoшкoг истрaживaњa нa лoкaциjи Срeднo у Бaтини, нaсeљeнoj joш у рaздoбљу млaђeг кaмeнoг и бaкрeнoг дoбa

Large 1

Bogata povijest baranjske Batine

Prve novembarske srijede ove godine, u Arheološkom muzeju Osijek, otvorena je izložba pod nazivom "Batina – tisućljetni svjetionik na Dunavu". Na njoj su predstavljeni rezultati desetogodišnjeg arheološkog istraživanja na lokaciji Sredno u Batini. Tim povodom ravnatelj tog muzeja Tomislav Hršak objasnio je rezultate istraživanja ovog lokaliteta.

- U trenutku kad smo počeli s radom nismo se nadali da će to nalazište dati ovako iznimne rezultate. Pronašli smo groblje daljske grupe s kraja brončanog i početka željeznog doba te velik broj rimskih grobova koji su vezani uz rimsku utvrdu Ad Militare. Ovom izložbom želimo pokazati rezultate naših istraživanja, a uz izložbu objavljen je i opsežan katalog. Nadamo se da će nam ona dati podstrek za nastavak istraživanja kako bismo osječkoj i hrvatskoj publici dodatno približili ova nalazišta – rekao je Hršak.

Prostor Batine, jedinog baranjskog naselja na Dunavu, naseljen je još u razdoblju mlađeg kamenog i bakrenog doba. Nakon rimskog osvajanja južne Panonije, na brdu Gradac u Batini, početkom prvog stoljeća podignuta je utvrda Ad Militare. Naziv izložbe ukazuje na veoma povoljan položaj Batine, odakle se mogla kontrolisati trgovina velikom evropskom rijekom Dunavom.

Arheološki muzej Osijek u jesen 2008. godine, uz učešće Instituta za arheologiju i Odsjeka za arheologiju HAZU-a, započeo je projekt Arheološka baština Baranje. Cilj je bio evidentiranje arheoloških nalazišta. Tad su na položaju Sredno pronađeni dijelovi keramičkih posuda i spaljenih ljudskih kostiju te zemljane grobne humke – tumuli. Od 2010. pa do danas provode se sistematska istraživanja, kojima su na površini od 4.350 kvadratnih metara otkriveni brojni paljevinski grobovi daljske grupe, kao i rimski paljevinski te kosturni grobovi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više