Novosti

Društvo

Лoкoси бoљи oд Звeздe и Динaмa

У Kнeжeвим Винoгрaдимa oдржaн je jeдaн oд нajjaчих дeчиjих фудбaлских турнирa у рeгиoну нa кojeм je триjумфoвaлa зaгрeбaчкa Лoкoмoтивa

Large 5. internacional borac cup

Pobednička momčad Lokomotive iz Zagreba

Poslednjeg avgustovskog vikenda, 26. i 27. avgusta, u Sportsko rekreacijskom centru Kneževi Vinogradi, održan je 5. Međunarodni Internacional Borac Kup u fudbalu u organizaciji NK Borac. Uoči početka nove školske godine Kneževi Vinogradi su dva dana bili centar dečjeg fudbala na području bivše Jugoslavije, a na fudbalske terene istrčala su čak 32 sastava dečaka rođenih 2013. godine (U-11).

I ove godine značajan turnir dočekan je s posebnim zanimanjem. Škola fudbala NK Borac iz Kneževih Vinograda organizovala je dvodnevno takmičenje na kojem su uz sastave iz Hrvatske nastupili mali fudbaleri iz Mađarske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Da se radilo o važnom sportskom događaju potvrdio je dolazak prvoligaških klubova Dinama, Hajduka, Osijeka, Rijeke, Lokomotive te inostranih Olimpije, Sarajeva, Crvene zvezde, Vojvodine, Ferencvarosa, MTK i mnogih drugih.

Pobednik 5. Internacional Borac Kupa, koji je okupio čak 500-tinjak dece, je Lokomotiva (Zagreb), koja je u finalu bila bolja od Crvene Zvezde (Beograd) rezultatom 1:0, a u borbi za treće mesto Dinamo (Zagreb) pobedio je Hajduk (Split) boljim izvođenjem jedanaesteraca, rezultatom 2:1.

Najbolji igrač turnira je Filip Buljan (Hajduk), najbolji strelac je Vukašin Mijatov (Crvena Zvezda), a najbolji golman je Andrija Radoš (Dinamo). Prema prikazanim utakmicama nema dileme da se među mladim talentima koji su istrčali na fudbalske terene Sportsko-rekreacijskog centra Kneževi Vinogradi krije i poneko buduće veliko fudbalsko ime.

S obzirom na ugled klubova koji su na turnir poslali svoje male fudbalere, Međunarodni kup NK Borca opravdao je epitet jednog od najznačajnijih takvih turnira u Hrvatskoj i susednim zemljama. Međunarodni kup NK Borca nije jedini događaj koji organizuje ovaj klub, a glavni je cilj kluba i trenera Ivice Plantosara deci ponuditi kvalitetan sadržaj.

Uoči početka turnira, Plantosar je rekao da je turnir značajan za promociju Baranje i naglasio koliko klubu znače podrška Opštine i načelnika Vedrana Kramarića.

- S nama je načelnik od početka priče i bez njega ne bismo mogli ništa. Inače, turnir smo počeli organizirati kada sam preuzeo školu nogometa. Na početku nije bio tako velik, ali je malo-pomalo rastao. Glavni nam je cilj u školi nogometa pružiti djeci kvalitetan trening i odvući je od ekrana jer je to jako bitno za njihovo psihofizičko stanje. To rezultira kvalitetnim turnirima, a imamo i nekoliko dječaka koji su otišli u Osijek i druge veće klubove. Cilj je da im budemo odskočna daska. Promocija Baranje je također bitna i od turnira korist imaju cijela lokalna zajednica, ugostiteljski objekti i drugi. Nije to jedini turnir koji organiziramo. Jedan je u sklopu praznika za 1. maj, također međunarodni, a drugi je malonogometni turnir koji traje 10 do 15 dana - rekao je Plantosar.

Oduševljenje turnirom nije krio ni zamenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

- Čestitam organizatorima na još jednom izvrsnom međunarodnom natjecanju koje promiče i unapređuje nogometnu igru, ali i sport općenito. Ovi mladi sportaši sjajan su primjer sportskog duha i napornog rada koje ulažu u ostvarenje svojih snova i ciljeva, a upravo su to vrijednosti koje Osječko-baranjska županija nastoji osnažiti u okviru aktivnosti i ulaganja koja provodimo kao nositelj titule Europske regije sporta 2024. godine - rekao je Lukić.

Načelnik Opštine Vedran Kramarić smatra da je reč o jednom velikom događaju ne samo na ponos Opštine nego i cele Osječko-baranjske županije.

Osim najmlađih fudbalera, Opština Kneževi Vinogradi ugostila je brojne goste iz sportskog i društvenog života Hrvatske i susednih zemalja čime je ovaj događaj postao snažan turistički motiv za dolazak u Kneževe Vinograde i Baranju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više