Novosti

Društvo

Вojскa вaн, вojскa унутрa

Измeнoм Прoстoрнoг плaнa Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje ствoрeни су прeдуслoви зa пoчeтaк урeђeњa кaсaрнe у кojу би вojници трeбaли усeлити дo 2026. Врeднoст улaгaњa у oгрoмaн кoмплeкс прoцeњуje сe нa 28 милиoнa eурa

Large informator vojska van  %c4%87irilica

Belomanastirka kasarna

Kompleks kasarne u Belom Manastiru propada više od 20 godina. Ne odaje ni malo lepu sliku za one koji dolaze u jedini baranjski grad, ili kroz isti samo prolaze na proputovanju do svog odredišta. Za vreme prošlog rata kasarnu su koristile mirovne snage, Hrvatska vojska nakon povratka tek kratko, a jedini trenutni stanari su dobrovoljni vatrogasci koji su uredili deo kompleksa, i time barem delom zaustavili njegovo propadanje. Sve ostalo je poprilično zapušteno.

Gradske vlasti Belog Manastira godinama su ulagale napore da kasarna ne predstavlja ruglo, upućeni su predlozi prenamene i bezbroj požurnica, ali Ministarstvo državne imovine nije reagovalo. Osim toga, padala su brojna obećanja s najviše razine da će to pitanje biti rešeno, ali do nedavno sve je ostalo samo na obećanjima.

Nakon što je na sednici Saveta za Slavoniju, Baranju i Srem potpredsednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić predstavio projekt povratka vojske u Beli Manastir, nedugo nakon toga u Ministarstvu obrane u Zagrebu održan je radni sastanak na kojem su prisustvovali Ivan Anušić i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. Glavna tema sastanka bili su koraci u obnovi prostora kasarne. U toku su geodetske izmere kasarne, a razgovora je bilo i o rešavanju prostora za trenutne stanare kasarne, Gradsko društvo Crvenog krsta Beli Manastir i Dobrovoljno vatrogasno društvo Beli Manastir.

Izmenom Prostornog plana Osječko-baranjske županije stvoreni su preduslovi za početak uređenja kasarne u koju bi vojnici trebali useliti do 2026. godine. Ogroman kompleks koji se prostire na nešto manje od 70.000 četvornih metara traži i ogromna ulaganja pa se vrednost ulaganja procenjuje na nekih 28 miliona eura jer neki su objekti u lošem stanju pa će se morati obnavljati, a neki će se morati i rušiti. Do 2026. godine u Beli Manastir, u novu kasarnu, useliće oko 800 vojnika.

- Povratak oružanih snaga u Beli Manastir je vrlo bitan za Baranju, a pozitivno će utjecati na gospodarstvo Osječko-baranjske županije i populaciju istoka Hrvatske - rekao je Ivan Anušić. Zadovoljstvo zbog projekta povratka vojske u Beli Manastir izrazio je i belomanastirski gradonačelnik.

- Urediti ovaj prostor i dovesti ovdje koliko sam čuo od premijera i ministra, 800 ljudi, to je stvarno velika stvar jer ovdje će onda živnuti gospodarstvo i demografija - rekao je Tomislav Rob. Gradskom društvu Crvenog krsta Beli Manastir, koje u kasarni ima skladište, i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Beli Manastir tražit će se drugo smeštajno rešenje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više