Novosti

Kronika

"Koнзeрвисaнa" Бaрaњa

Eтнoлoшки цeнтaр бaрaњскe бaштинe у Бeлoм Maнaстиру и oвe jeсeни, тoкoм сeптeмбрa и oктoбрa, прoвoди прoгрaмe с рaзним aктивнoстимa с циљeм oчувaњa бaрaњскe културe и oбичaja

Large 5

Etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru

Etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru od 2016. godine, kada je službeno otvoren, u kontinuitetu radi na očuvanju baranjske kulture i običaja. Etnografska zbirka u centru od 2019. godine ima svojstvo kulturnog dobra, a Ministarstvo kulture i medija ove je godine zaštitilo i umeće izrade baranjskih šokačkih vezova utvrdivši mu svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

S ciljem očuvanja baranjske kulture i običaja do danas su organizovane brojne manifestacije, a Etnološki centar baranjske baštine tokom tekućeg i sledećeg meseca uključit će se u programe s raznim aktivnostima. Već 18. septembra s početkom u 18 sati ljubitelji likovne umetnosti mogli su pogledati zanimljivu izložbu slikarskih radova pod naslovom "Oj Baranjo morat ću te slikat" Milana Dvornića, samoukog slikara iz Belog Manastira, i Tomislava Livaje, profesora likovne umetnosti iz Osijeka. Dva dana kasnije, 20. septembra, po prvi je održan koncert na tradicionalnim i duvačkim instrumentima, gajdama i diplicama, na kojem su nastupili Tomislav Livaja, Marija Ivanković-Golubov i Filip Golubov-Car. Kao i svake godine 23. septembra je obeležen Međunarodni dan kulturne baštine, i to radionicom tradicijskog načina obrade i runjenja kukuruza te pripreme finalnog proizvoda, kukuruznog brašna. Radionica je bila namenjena deci od 1. do 8. razreda.

Poslednji dan septembra zajedno sa Muzejem Slavonije, Vlastom Šabić i konzervatorskim odjelom biće organizovan postav izložbe baranjskog šokačkog veza koji je osmislila Mirela Ravas. I u mesecu oktobru u Etnološkom centru baranjske baštine biće organizovane brojne manifestacije. Već 7. oktobra Vlasta Šabić će održati predavanje vezano za očuvanje baranjskog šokačkog veza.

Istoga dana s početkom u 13 sati, i u saradnji s Centrom tehničke kulture Čeminac i Željkom Krizmanić, izrađivat će se minijature nameštaja, sanduka za rubine, te predmeta poput ogledala, kućica za ptice, i posuda za olovke od šperploče. I ova je radionica namenjena deci, a način izrade spomenutih predmeta prilagođen njihovoj dobi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više