Novosti

Kultura

Нajaгaрa зa Teслу

Срби из Kaнaдe, у oргaнизaциjи Српскe шкoлe Никoлa Teслa из Нajaгaрe, пo први пут oбиљeжили су Дaн Никoлe Teслe у кaнaдскoм Нajaгaрa Фoлсу 

Large informator  najagara   %c4%87irilica

Teslin spomenik u Najagari

Na sjeverno-američkoj rijeci Najagari, na kanadskoj strani, u mjestu Najagara Fols, u nedjelju 9. jula, a povodom 167. rođendana Nikole Tesle, po prvi put obilježen je Dan Nikole Tesle.

- Praznik kanadske Provincije Ontario privukao je na stotine posjetilaca, mnogih nacionalnosti, koji su se još jednom uvjerili ko je bio Nikola Tesla i odakle potiče. Veličanstven prostor pored vodopada ispunili su brojni gosti, kao i učesnici programa. Među zvaničnicima su bili ambasador Republike Srbije u Otavi Dejan Ralević i vladika kanadski Mitrofan sa sveštenstvom, gradonačelnik Džimi Diodati - kazao je Ilija Vujanović, član Uprave Srpskog društva Kordun iz Toronta.

U bogatom kulturnom programu učestvovali su mladi folkloraši Studenice iz Najagara Folsa, Ansambla narodnih igara i pjesama Vez iz Hamiltona, folklorna grupa Gruzijaca, plesna grupa Filipinaca, tamburaši iz Najagare kao i rumunjski trubači. Veličanstvenim vatrometom završen je ovaj izuzetan događaj.

Teslin dan je prije 13 godina postao i službeni praznik u tom gradu, a od prošle 2022. godine i u cijeloj kanadskoj provinciji Ontario. Organizator Teslinog festivala, kao i svih dosadašnjih aktivnosti vezanih za našeg slavnog naučnika, je Srpska škola Nikola Tesla iz Najagare.

Skup je održan u Viktorija parku pored Teslinog spomenika i Trga Nikole Tesle, velikog vodopada i hidrocentrale iz 1901. godine čiji generatori su, kao što je poznato, rađeni po Teslinim patentima. Navečer su Najagarini slapovi bili osvijetljeni bojama srpske zastave. Srpska zajednica želi da upravo u Niagari osnuje i Muzej Nikole Tesle.

Zaslugom Srpske škole, od 2020. godine trg iznad velikog vodopada, kojeg godišnje posjećuje preko 12 miliona turista iz cijelog svijeta, nosi naziv Trg Nikole Tesle. U centralnom dijelu ovog trga je Teslina bronzana statua.

Brojne su manifestacije srpske zajednice u Kanadi posvećene našem naučniku i svake godine su sve masovnije. Tako je prije nekoliko godina u Burlingtonu nedaleko od Toronta, jedan od bulevara dobio naziv po Tesli, a bilo je i prijedloga da u susjednom Hamiltonu jedna od novoizgrađenih srednjih škola dobije ime po našem naučniku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više