Novosti

Društvo

Vijenci, ruže i pokoja slika

U Zagrebu skromno obilježena 80. godišnjica smrti velikog znanstvenika Nikole Tesle

Okrugla 80. godišnjica smrti čuvenog svjetskog naučnika Nikole Tesle, koji je umro 7. januara 1943 u svojoj hotelskoj sobi u New Yorku, obilježena je i u Zagrebu. Pred Meštrovićev spomenik Tesli u centru grada vijence su položili predsjednica Udruge "Nikola Tesla - genij za budućnost" Dragica Mihajlović, izaslanik gradonačelnika Zagreba Ivan Ivanković i Vilko Smrečki, predstavnik Instituta Ruđer Bošković. Na spomeniku se našlo i nekoliko ruža koje su položili građani koji su se sjetili obljetnice.

- Godišnjicu smrti Nikole Tesle obilježavamo već 12 godina - rekla nam je Dragica Mihajlović, ističući da Udruga polaže vijence i prigodnim programom obilježava i Teslin rođendan 10. jula.

– Na našu inicijativu 2014. je Hrvatski sabor proglasio dan Teslinog rođenja kao dan znanosti, inovacija i tehnologije, rekla je i izrazila zadovoljstvo što se Teslin lik našao na eurokovanicama jer je Tesla, autor preko 700 izuma, imao brojne plemenite ideje na korist čovječanstva i nije razdvajao narode, države i kontinente – objasnila je.

Svoj doprinos obilježavanju godišnjice dao je i slikar Jovo Tatišić koji je na spomenik privremeno postavio dva svoja rada s Teslom kao temom.

– Moram se zapitati gdje su ostali. Gdje je tu odnos prema čovjeku koji je ne samo osvijetlio, nego i prosvijetlio planetu. Ne znam je li gore da ne smiju obilježiti ovaj dan ili da ne znaju za njega - rekao nam je Tatišić, kojeg za dan Tesline smrti veže teška uspomena.

– Kao rođeni Banijac i osmogodišnji dječak tog sam se dana, bez roditelja, nalazio u izbjegličkoj koloni u Malom Gradcu. Trajala je Četvrta ofenziva i narod se povlačio pred njemačkim i ustaškim snagama - prisjetio se Tatišić koji svojim brojnim radovima održava sjećanje na banijski zavičaj.

Podsjetimo da se Teslin lik na kovanicama eurocenta zahvaljujući glasanju građana. U prvobitnom prijedlogu Tesle nije bilo. Teslin kip u Gospiću, rad Frana Kršinića, miniran je 1992. godine. Nakon izlivanja replike dugo je trebalo da se ponovo postavi što je na kraju učinjeno na drugoj lokaciji, praktički na kraju grada. U Zagrebu je, pak, umjesto da se raspiše konkurs i izlije novi spomenik Tesli, tadašnji gradonačelnik Milan Bandić zaključio da je jeftinije i jednostavnije izmjestiti ga iz kruga Instituta Ruđer Bošković gdje je po želji autora Ivana Meštrovića, bio postavljen zajedno sa skulpturom Ruđera Boškovića. Iz Instituta su tražili da se spomenik vrati, ali bez rezultata.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više