Novosti

Društvo

Smeće na Teslinom spomeniku

Nepoznata osoba je na spomenik velikom znanstveniku Nikoli Tesla u centru Zagreba stavila plavu vrećicu sa smećem

Large tesla nova

Smeće na Teslinom spomeniku Ivana Meštrovića (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Dan nakon obilježavanja 167. godišnjice rođenja jednog od najvećih svjetskih znanstvenika Nikole Tesle, na njegov spomenik postavljen u centru Zagreba, još uvijek nepoznata osoba stavila je vrećicu sa smećem!?

Građani su reagirali s negodovanjem: „Sramota! Tko se usudio na spomenik velikana staviti smeće!?“, pitali su se prolaznici, posebno zbog toga što se ovih dana širom Hrvatske obilježava obljetnica, a zagrebačke fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice bile su jučer osvijetljene njegovim likom.

"Malo je reći SRAMOTA! Plava vreća smeća stavljena na spomenik najviše govori o onom tko ju je stavio", napisao je na Facebooku zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

"Zašto smo Teslin rođendan slavili tri dana? Zato što je kod Tesle sve moralo biti u znaku broja tri i djeljivo s brojem tri", objasnila je za Večernji list Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost koja je 14. godinu za redom organizirala proslavu.

Delegacija SNV-a, predvođena Miloradom Pupovcem i Borisom Miloševićem, u ponedjeljak je položila vijenac Tesli u počast. Usprkos svemu što je napravio za čovječanstvo, huliganima je očito važnija činjenica da je znanstvenik bio Srbin što je nekima izgleda važnije od izmjenične struje. Podsjetimo i da je Teslina rodna kuća u Smiljanu 90-ih bila opljačkana, a spomenik u Gospiću uklonjen. S obzirom da je centar grada prekriven nadzornim kamerama, počinilac ovakvog vandalskog čina trebao bi biti uhvaćen.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više