Novosti

Politika

Sjećanjem na žrtve čuvamo vlastito dostojanstvo

U ranim jutarnjim satima, 1. svibnja 1995. godine, hrvatski vojnici ušli su u Medare. Od 24 civila srpske nacionalnosti, ubili su njih 22. Samo dvije djevojke su preživjele, nakon što ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik

Large medari

Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a (foto Sandro Lendler)

U organizaciji Srpskog  narodnog vijeća (SNV), inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije te Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, u selu Medari organizirano je polaganje cvijeća i molitveno obilježavanje sjećanja na civile koji su pobijeni tijekom akcije Bljesak.

U ranim jutarnjim satima, 1. svibnja 1995. godine, hrvatski vojnici ušli su u Medare. Od 24 civila srpske nacionalnosti, ubili su njih 22. Samo dvije djevojke su preživjele, nakon što ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik.

Među ubijenima 12 je žena. Najstarija žrtva bila je u 88. godini. Ubijeno je sedam članova obitelji Vuković, među njima sedmogodišnja i osmogodišnja djevojčica i 11-godišnji dječak. Stanovnici Medara vjerovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage UN-a čija je baza bila u neposrednoj blizini sela.

Sredinom 2010. godine završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničke grobnice koja je bila na području mjesnog groblja Trnava. Na Zavodu za sudsku medicinu do proljeća 2012. godine identificirano je 14 stanovnika Medara ubijenih 1. svibnja 1995. godine, uključujući i sve članove obitelji Vuković. Za zločin u Medarima nitko nije kazneno odgovarao i nije podignuta nijedna optužnica.

Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a, podsjetila je da su potomci obitelji Vuković pokušali ishoditi pravdu pred pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, ali da je njihov zahtjev 2009. odbijen kao neosnovan.

- Ubojstvo njihovih bližnjih, sestara Vuković, tretiralo se kao ratna šteta, a ne kao ratni zločin. Kao da se radilo o porodičnom albumu fotografija, a ne o živim ljudima, o sedmero članova obitelji Vuković. I ne samo da je bio neosnovan, nego su sestre Vuković izgubile kuću koja je ovršena zahvaljujući tome jer nisu mogle podnijeti sudske troškove za tu neosnovanu tužbu. Mislimo da je ovaj podatak vjerojatno najglasniji od svih koje danas s vama možemo podijeliti - rekla je Vladimirov.

Dodala je da sjećanje na stradale civile “nije samo čuvanje dostojanstva njihovih života i srpskog naroda koji je u Republici Hrvatskoj bio autohtoni narod, a kojeg ovdje više danas gotovo da nema”.

- Radi se o tome da sjećanjem na žrtve zapravo čuvamo vlastito dostojanstvo i na strašnome mjestu postojimo, kakvo god da je ono - poručila je, pročitavši imena svih koji su toga dana ubijeni u selu Medari.

Donačelnik Općine Okučani iz reda srpske manjine Siniša Martinović podsjetio je da je istoga dana u cijeloj zapadnoj Slavoniji bilo 276 žrtava srpske nacionalnosti i 50 ranjenih. Pozivajući se na nauk crkve, poručio je: „Ne smijemo zaboraviti žrtve. Ali, moramo oprostiti”.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više