Novosti

Kronika

Koмeмoрaциje зa стрaдaлe у Бљeску

У Oкучaнимa и Шeoвици oдржaни пoмeни зa српскe жртвe стрaдaлe у oпeрaциjи Бљeсaк 1995. гoдинe

Large okucani 4

Vladika Jovan i Milorad Pupovac na pomenu u Okučanima

U crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Okučanima 2. maja je održan pomen za sve srpske žrtve operacije Bljesak u kojoj su tokom 1. i 2. maja 1995. godine hrvatske snage pobile veliki broj srpskih civila. Prema podacima Veritasa, najmanje su 283 srpska civila nestala ili ubijena, dok je oko 15.000 stanovnika krenulo u egzodus iz koga se vratio mali broj ljudi.

Liturgiju i pomen služio je vladika pakračko slavonski Jovan. Osim predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, pomenu su prisustvovali i čelni ljudi manjinskih vijeća i srpskih organizacija, kao i predstavnici u lokalnim i županijskim vlastima s područja zapadne Slavonije.

Pomen za stradale u Bljesku održan je i istog dana poslijepodne u selu Šeovica kraj Pakraca gdje su u napadu na zbjeg na nogometnom igralištu u selu život, između ostalih, izgubile i sedmogodišnja Branka Krajnović i 15-godišnja Milka Bosanac. Milkina majkaa je ranjena i kasnije je podlegla ozljedama, dok je otac ubijen u zločinu počinjenom još 1991. u Grahovljanima, podsjetio je požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović, koji je sa dogradonačelnicom Pakraca Mirsadom Popović Damjanović i srpskim aktivistom iz Lipika Darkom Derenjom odao počast stradalima. Pomen je održao paroh pakrački protojerej Đorđe Teodorović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više