Novosti

Politika

Sjećanje na žrtve "Bljeska" u Okučanima

Okupljanjem u Okučanima pokazujemo da nevine žrtve srpske nacionalnosti stradale u "Bljesku", za čije stradanje nitko nije odgovarao, nismo prepustili zaboravu, kazao je Boris Milošević na obilježavanju 29. godišnjice stradanja

Large milosevic

Boris Milošević u Okučanima (foto Sandro Lendler)

U Okučanima je organizirano obilježavanje 29. godišnjice stradanja srpskog stanovništva u operaciji "Bljesak". Odgovorni počinitelji za ubojstva civila u akciji koja je počela 1. svibnja 1995. godine do danas nisu procesuirani.

Molitveno sjećanje u spomen na žrtve održano je u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Okučanima, nakon čega su se vjernici poklonili ispred križa posvećenog svima koji su na tome području stradali od 1991. do 1995. godine.

- Iako je prošlo toliko vremena, pravda u njihovom slučaju nije zadovoljena. Obitelji nisu dobile nikakvu vrstu zadovoljštine. Ovim okupljanjem pokazujemo da ih nismo prepustili zaboravu, nespominjanju i zaobilaženju. Da se sjećamo, pamtimo, da se borimo za istinu o njihovom stradanju. Da im se iskaže poštovanje, kako u društvu, tako i prema njihovim obiteljima - rekao je zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević, dodajući da je važno da se svim žrtvama iskaže dužno poštovanje.

- Upravo zato razvijamo kulturu sjećanja u kojoj se na svakoj komemoraciji sjetimo svih žrtava. I žrtava hrvatskog naroda koje uvijek spomenemo jer ih ne želimo zaobići - poručio je Milošević.

Donačelnik Općine Okučani iz reda srpske manjine Siniša Martinović podsjetio je da je 1. i 2. svibnja 1995. tijekom vojnoredarstvene akcije Bljesak s ovih područja prognano oko 17 tisuća ljudi, dok je od 1991. do 1995. prognano oko 75 hiljada iz Zapadne Slavonije.

I Martinović je naglasio nužnost izražavanja pijeteta svima, bez obzira na nacionalnost.

- Tome svjedoči i ovaj spomen-križ koji smo posvetili svim nedužnim žrtvama stradalim od 1991. do 1995. godine. Ovo je jedan od primjera iskoraka u obilježavanju sjećanja prema našim i svim drugim žrtvama koje su nastradale na području Zapadne Slavonije - rekao je Martinović, podsjećajući da nitko s hrvatske strane još nije osuđen zbog zločina u Zapadnoj Slavoniji koji su počinjeni u Bljesku.

- Nadamo se da će doći do procesuiranja počinitelja, tako da žrtve i njihovi potomci dobiju satisfakciju - rekao je Martinović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više