Novosti

Društvo

Pazite na decu

Preporuka je da imena dječjih vrtića budu pojmovi bliski djeci i imaju simboličku vrijednost koja odražava razvojnost, sigurnost, slobodu, zaštićenost, maštovitost, igru i aktivnost, kaže pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević

Large paulina

"Bljesak", dječji vrtić u Okučanima

Ime "Bljesak", dodijeljeno dječjem vrtiću u Okučanima umjesto njegovog prethodnog imena po velikanu dječje poezije Grigoru Vitezu, u prethodnih 25 godina nije izazvalo nikakvu reakciju javnosti niti bilo kakvu inicijativu za njegovu promjenu. Na molbu Novosti za komentar imena dječjeg vrtića u Okučanima, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević potvrdila je da pedagoški stručnjaci općenito preporučuju da imena dječjih vrtića i odgojnih skupina u vrtiću budu pojmovi bliski djeci, da se lako izgovaraju i da, ako je ikako moguće, imaju i simboličku vrijednost koja odražava razvojnost, sigurnost, slobodu, zaštićenost, maštovitost, igru i aktivnost.

- Preporuka je da prilikom donošenja odluke o imenu vrtića odrasli nastoje razmišljati o dječjim potrebama i doživljajima, da pokušaju tome pristupiti iz perspektive djeteta, pa i da pitaju o tome i samu djecu - poručila je pučka pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Podsjećamo da je za Novosti, u ime osnivača Dječjeg vrtića "Bljesak", načelnik Okučana Aca Vidaković (HDZ) ustvrdio da "što uopće djecu briga kako se zove dječji vrtić".

- U praksi ima predškolskih ustanova koje su nazvane po gradovima, povijesnim i istaknutim ličnostima ili po pojmovima koji imaju simbolično značenje koje djeci možda nije razumljivo. Proteklih desetljeća nerijetko smo se susretali s praksom da su nazivi odgojno-obrazovnih ustanova mijenjani i da su često, mada ne uvijek, za novo ime bili izabrani pojmovi bliži djetetu, u skladu s pedagoškim preporukama. Sam proces "imenovanja" ili "preimenovanja" ustanova uvijek ima simbolično značenje i posreduje određenu poruku koja je važna osnivaču te je on želi istaknuti - smatra pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Poslije egzodusa u "Bljesku" 1995. drastično je promijenjena nacionalna struktura stanovništva Okučana: danas je 77 posto Hrvata i 21 posto Srba u odnosnu na predratnu sliku od 72 posto Srba i 13 posto Hrvata.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više