Novosti

Kronika

Pomoć koja puno znači

Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije donirao male poljoprivredne mašine povratnicima u Okučanima

U društvenom domu u selu Čovac, kod Okučana, 15. jula povratnicima iz Srbije podijeljene su 63 motorne mašine – trimeri, motorne pile i motokultivatori, donacija Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije koja je realizirana u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem.

Vrijednost donacije je 23,7 tisuća eura, na što je SNV platio još 6,3 tisuće eura carinskih davanja i PDV-a, rekla je za Novosti Emina Đurašević iz Centra za razvoj i investicije SNV-a, ističući da je podjeli prethodio konkurs na koji su se zainteresirani mogli javiti te da su uslovima udovoljila 63 podnosioca zahtjeva. Ovo je već treća tura pomoći od strane Kosesarijata, naglasila je Đurašević.

Teritorija koju je konkurs obuhvatio je područje Brodsko-posavske županije, a raspodjelu tehnike na terenu vode koordinatori SNV-a iz županijskog manjinskog vijeća, uključujući tu i predsjednika VSNM Nova Gradiška Gorana Nogića i zamjenika načelnika općine Okučani Sinišu Martinovića.

- Pomoć nije velika po iznosima, ali je vrlo značajna za povratnike. To je tek jedan od vidova pomoći koje u toku godina pružamo našim povratnicima, u smislu njihovog ekonomskog osnaživanja. Radimo da im ostanak u Hrvatskoj bude lakši, odnosno da oni koji se vrate mogu dostojanstveno da žive - rekao je za Novosti Dejan Milisavljević iz Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS).

- KIRS tokom godine upućuje četiri vrste pomoći. Na proleće šaljemo kukuruz za setvu, doniramo košnice za one koji se bave pčelarstvom, male poljoprivredne mašine, a do kraja godine podelićemo kontigent bele tehnike. Od 2010. godine, otkad smo aktivnije počeli da pomažemo našu povratničku zajednicu pa do danas, ukupan iznos pomoći iznosi oko milion evra iz budžeta Srbije - rekao je Milisavljević.

- Pomažemo ljudima u svim povratničkim krajevima i sve županije u kojima žive donacijama smo obuhvatili više puta. Tamo gde ima više povratnika davali smo i više pomoći, pri čemu se oslanjamo na regionalne kancelarije SNV-a koje s povratnicima komuniciraju na dnevnom nivou. Zajednički radimo na prevozu donacija, praćenju carinskih troškova, kao i poreza na uvoz i na distribuciju - naglasio je.

- Znamo da ti ljudi teško žive i shvatamo da to nije velika pomoć. Ali opet, za nekog ko može da zanovi belu tehniku ili da razvija svoj pčelarski posao ili da obrađuje svoju baštu, to je vrlo značajno jer je pomoć u ekonomskom osnaživanju, osim rešavanja krova nad glavom, najbitnija - kazao je Milisavljević.

Naglasio je i da Komesarijat, osim o povratnicima iz Srbije, vodi brigu o raseljenim licima povratnicima po readmisiji, a da se zadnjih nekoliko godina brinu i o migranata iz trećih zemalja.

Po riječima Gorana Nogića koji je učestvovao u raspodjeli, veći dio strojeva ostaje u Okučanima, dok dio ide u Novu Gradišku, kao i u općine Stara Gradiška i Dragalić.

– Oni koji rade moći će ih podići u subotu, dok će onima koji nisu mogli organizirati prijevoz, mašine dostaviti aktivisti. Ta pomoć ljudima puno znači; na rubu su siromaštva, ne primaju pomoć i osjećaju se odbačeni. Oni su ranije učestvovali u akcijama uređenja groblja, prostora oko crkava ili partizanskih spomenika i sigurno je da će se uključiti ponovo - rekao nam je Nogić, naglasivši da su lani dobili donaciju od 53 komada bijele tehnike.

- Pet doniranih mašina ide u sela u općini Dragalić i onima koji će ih primiti to će puno značiti - rekla nam je Ranka Milojković, zamjenica načelnika općine Dragalić, dok je razvozila pomoć primaocima. Nažalost, pomoć je namijenjena samo povratnicima iz Srbije, dok oni koji su bili izbjeglice u Republici Srpskoj ne mogu računati, osim ako u Banjaluci nešto ne pokrenu, rekla je.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više