Novosti

Politika

Provokatore iz Okučana već odavno znamo

Predsjednika Milanovića su na komemoraciji povodom 'Bljeska' s ustaškim pozdravom isprovocirali isti oni koji su organizirali 'šatoraški' prosvjed i uz skandiranje 'Za dom spremni' došli ispred njegove kuće, te zdušno podržavali izbor Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu

2kuh1w8uliz9692ql8io0yfk8xr

Predsjednik udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras (foto Robert Anić/PIXSELL)

Iza Zorana Marasa i Krešimira Maretića, koji su jučer ustaškim insignijama na majicama isprovocirali odlazak predsjednika Zorana Milanovića s obilježavanja akcije Bljesak, stoje veteranske organizacije koje su predvodile višegodišnju kampanju pokušaja rušenja Milanovića s premijerske pozicije. Pod egidom zaštite braniteljskog digniteta, imale su presudnu ulogu u terenskoj koordinaciji najprizemnijih političkih operacija iza kojih se u pravilu nazirao nalog HDZ-a.

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata, koju vodi spomenuti Maras, dala je ključni obol šatorskom prosvjedu ispred Ministarstva hrvatskih branitelja prije pet godina. Nošeni ustaškim pokličem, koji je odjekivao zagrebačkim ulicama, i naputcima Marasova prethodnika Josipa Klemma, bili su i u prvim redovima pohoda na Agenciju za elektroničke medije od koje su tražili povlačenje odluke o oduzimanju koncesije Z1 televiziji zbog šovinističkih i antisrpskih istupa Marka Juriča u eteru.

Ni to im nije bilo dovoljno, nego su kasnije sličan pohod organizirali i pred stan u kojem stanuje tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik.

Njihov aktualni predsjednik Maras, koji je u Okučanima bio dio službenog protokola Ministarstva hrvatskih branitelja, 2007. godine je osuđen na tri godine zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu protiv šest zarobljenih srpskih vojnika i jednog civila. Nakon višegodišnjeg sudovanja i poništenja presuda na višim instancama oslobođen je svih optužbi i to zbog skandaloznog propusta tužitelja u postupku.

S ustaškim znakovljem jučer se u službenom protokolu kočoperio i Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, jedne od najvećih veteranskih organizacija u Hrvatskoj. Minulih godina Zbor je aktivno sudjelovao u antićiriličnoj pobuni u Vukovaru, drugim antisrpskim prosvjedima i postavljanju šatora u Savskoj. Prije sedam godina podržali su sve aktivnosti Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, pa tako i akciju zaustavljanja službene kolone na čelu s premijerom Milanovićem, koju su SDP-ovi dužnosnici tada javno atribuirali HDZ-u.

Nekoliko godina poslije toga, tadašnji predsjednik Zbora Dražimir Jukić nazočio je čuvenom sastanku s Milanovićem, gdje se aktualni predsjednik šovinističkim jezikom osvrtao na susjedne narode i države. Upravo je Jukić priznao da su snimali sastanak čiji je sadržaj ubrzo objavljen u medijima.

Prošle godine Maretić je kao novi čelnik Zbora u otvorenom pismu zatražio bojkot pravomoćne presude Visokog prekršajnog suda u kojoj je pozdrav ‘Za dom spremn’’ u Thompsonovoj budnici okarakteriziran kao ustaški pozdrav. U rijetko viđenoj manifestaciji nepoštivanja neovisnosti sudbene vlasti ove zemlje, Maretić je zatražio od Vlade da reagira na to ‘četnikovanje’.

Radi se, k tome, o ljudima i udruženjima koji su podržali Kolindu Grabar-Kitarović na zadnjim predsjedničkim izborima. Potpora bivšoj predsjednici bila je od sporedne važnosti za premijera Andreja Plenkovića. Ta mu je gesta puno više značila u ambijentu višemjesečnog pokušaja krajnje desnice da ga makne s čela HDZ-a i preko nositelja ‘digniteta’ Domovinskog rata.

Ono što se odvijalo na obljetnici Bljeska pokazatelj je povratka u normalu: branitelji bliski HDZ-u izvode ekstremističke provokacije, dok vrhuška državotvorne stranke legitimira njihove ispade koristeći ih potom za nasrtaj na političke protivnike.

Manje je pritom bitno je li akcija u Okučanima prošvercana ili politički osmišljena prije nego što je puštena u službeni protokol ministarstva Tome Medveda. Puno je, naime, važnija posljedična reakcija HDZ-ovih glavešina, koji su iskoristili skandal za cinični obračun s neistomišljenikom na Pantovčaku.

‘Uvijek smo poštovali žrtvu hrvatskih branitelja pa nikada nećete od nas čuti da ploču s imenima branitelja se može baciti. Tako je i s onom pločom koja je premještena iz Jasenovca za što smatram da je dobro. Njegovo je pravo da ode, naša obveza je da ostanemo ovdje‘, rekao je premijer Plenković, hvaleći se pritom da je u njegovom mandatu Vijeće za suočavanje s prošlošću ‘precizno identificiralo trenutke u kojima se neka obilježja iz rata mogu koristiti, a to su trenuci komemoracija i mjesta gdje su ti ljudi poginuli‘.

Takvo je stajalište prisnažio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ističući da Milanovićeva odluka nije bila primjerena. ‘Podsjetio bih da je predsjednik Milanović svojim izjavama u Jasenovcu ponovno otvorio te svjetonazorske prijepore‘, rekao je Jandroković.

Tako je događaj u Okučanima poslužio za zaokruživanje četverogodišnje politike aktualne Vlade prema proustaškim elementima u boračkim organizacijama: Plenković sliježe ramenima i poziva se na ‘stručnu‘ procjenu Vijeća koje je osnovano isključivo kao paravan za izostanak njegove političke hrabrosti u obračunu s postavljačima ploče u Jasenovcu, a Jandroković optužuje Milanovića za proizvodnju sukoba oko Jasenovca, premda je njegova Vlada preko Medvedova ministarstva financirala jasenovačke projekte ustaških revizionista i uzrokovala međunarodnu sramotu bez presedana.

To što je jučer vizualni fašizam postao i dio službenog državnog protokola, jedina je moguća posljedica višegodišnje HDZ-ove politike.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više