Novosti

Politika

Komemoracija i parastos za stradale srpske civile u Grubišnom Polju

Žalujemo odlazak više desetina hiljada Srba iz Slavonije, uništavanje 160 sela i stotine ubijenih Srba civila u ratu, rekao je Saša Milošević

H8gmzt184sw970o6t6veoeehbgl

Nakon egzodusa iz Zapadne Slavonije život u tim krajevima više nikada neće izgledati isto

U Grubišnom polju 15. decembra održana je komemoracija i parastos za stradale srpske civile Bilogore i zapadne Slavonije na jesen i zimu 1991. godine. Nakon obraćanja predsjednika VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije Darka Karanovića, prisutnima se obratio zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević.

- Komemoriramo odlazak više desetina hiljada Srba sa prostora Slavonije, kao i potpuno uništavanje preko 160 sela u kojima su živjeli te žalujemo više stotina ubijenih civila Srba iz 1991. godine i nakon Bljeska 1995. godine. Razmjeri njihovih patnji i stradanja, količina nesreće koja se sručila na te ljude, tako su veliki da se s pravom mogu označiti terminom iz Biblije – to je bio egzodus! Bilogora i Zapadna Slavonija - Virovitica, Grubišno polje, Slatina, Okučani, Daruvar, Pakrac, Požega, Nova Gradiška i sela oko tih gradova - više nikada neće izgledati isto, niti će se život u njima ikada više odvijati na način kakav je nekada bio - rekao je Milošević.

Podsjetio je na brojna obraćanja predstavnika Srba institucijama države - u Saboru, u medijima, pred međunarodnim institucijama.

- Naše organizacije podnijele su i krivične prijave, a više puta smo rekli i da osuđujemo sve zločine počinjene sa srpske strane i pozvali sunarodnjake koji imaju informacije o njima da ih daju državi. Ništa do sada nije urodilo plodom. Nismo dobili ni pravdu ni zakonitost, a ni suosjećanje zbog nevinih stradalih i prognanih.

- I nije tako samo u Slavoniji. Tako je i s kažnjavanjem za zločine protiv Srba u svim ostalim dijelovima Hrvatske: ubijanjem civila po Osijeku i Vukovaru, spaljivanjem Krajine, miniranjima u Bjelovaru, likvidacijama u Varivodama i brojnim drugim mjestima, za što do sada nitko nije odgovarao.

- Ne možemo da ne vidimo očite nepravde, izvrdavanja i zakona i normi. Zločinci su postali stupovi naših društava. Što su viši i čvršći, to su nam slabije vidljiva njihova nedjela i to manje zločini protiv Srba iz 90-tih interesiraju naše društvo koje ih želi zaboraviti - rekao je i podsjetio da je Hrvatska zadnjih mjeseci pod opsadom vijesti o ratnim zločinima.

- Javnosti se natura teza da Srbi sprečavaju istrage, optužbe i suđenja. Naglo probuđeni DORH proizveo je ekspresno cijeli niz novih optužnica, naravno protiv Srba. Nama se čini da je to krivi smjer. Apsurdno je da je više od 90 posto pokrenutih kaznenih postupaka protiv 3.500 osoba bilo podignuto protiv Srba, a da je od osuđenih tek oko jedan posto pripadnika s hrvatske strane - rekao je i naglasio uporno izbjegavanje objavljivanje baze ratnih zločina počinjenih 90-tih u Hrvatskoj.

- Ta bi baza, mada nedovršena, dala pouzdane podatke o napravljenom u sustavu pravosuđa, o brojevima i žrtvama. Po svemu poznatom snažno bi osporila vladajuću priču da su samo Srbi krivci i da samo oni trebaju ili mogu biti kažnjavani - rekao je Milošević.

Kao svjedok i učesnik ovih potresnih događaja govorio je i aktivist iz Slatine Mladen Kulić. Obaveza je naših, prije svega županijskih vijeća, da se sačini popis stradalih i uz pomoć SNV-a objedini i dokumentira, rekao je Kulić.

- Komemoracije se po odluci Predsjedništva SNV-a održavaju šestu godina za redom, a ove godine domaćin je bilo VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije - rekao je za Novosti predsjednik VSNM-a Darko Karanović, ističući da u komemoraciji i parastosu učestvuju i VSNM Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije.

- Egzodus iz 1991. obuhvatio je najveći broj sela i povukao desetine hiljada Srba koji su napustili svoje vjekovne prostore - rekao je Karanović i podsjetio na komemoracije u Voćinu, Daruvaru, Pakracu, Okučanima i Slatinskom Drenovcu.

Liturgiju i parastos u crkvi Sv. Đorđa služili su paroh grubišnopoljski Slaven Jovičić i velikobršljanički Slavimir Gvojić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više