Novosti

Društvo

Marijačić izgubio u sporu zbog Biltena SNV-a

Glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić ispričao je na sudu kako se s Thompsonom, Juričem i Ljubićem dogovorio da zajednički tuže Sašu Miloševića i Tamaru Opačić, kao autore Biltena SNV-a o govoru mržnje prema Srbima, što je eklatantan primjer SLAPP tužbe

Large marijacic

Ivica Marijačić (foto Filip Brala/PIXSELL)

Nakon gotovo šest godina, koliko je proteklo od podnošenja tužbe Ivice Marijačića, Općinski kazneni sud u Zagrebu odlučio je da generalni sekretar SNV-a Saša Milošević i novinarka Novosti Tamara Opačić nisu oklevetali i uvrijedili glavnog urednika Hrvatskog tjednika. Marijačić ih je tužio zbog sadržaja Biltena SNV-a Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017., kojeg je Milošević uredio, a dio tekstova napisala Opačić.

Marijačić je kazao da je Hrvatski tjednik u Biltenu SNV-a nazvan ekstremističkim, što su prenijeli, kako je rekao, svi mediji što je izazvalo "razorne posljedice", jer da su "od 20 stalnih ili povremenih oglašivača" spali "na 2-3", da je pisanje u Biltenu doživio kao da je Hrvatski tjednik "stavljen na lomaču" zbog čega se odlučio na tužbu. Nije želio otkriti koliku tiražu ima tjednik čiji je vlasnik, pravdajući se poslovnom tajnom.

Marijačić je objasnio kako je došlo do skupne SLAPP tužbe protiv Miloševića i Opačić, koju je namjeravalo podnijeti čak desetero pojedinaca, a učinilo njih osmoro od kojih su svi izgubili sporove. Pritom su gotovo sve presude pravomoćne, izuzev tri u koje spada i Marijačićeva.

"Imali smo dogovor Marko Jurič, Marko Ljubić, Marko Skejo i Marko Perković Thompson da zajedno tužimo, ali onda je ispalo da je svatko za sebe podnio privatnu tužbu protiv optuženih. Moram naglasiti da sam ja pravni laik", ispričao je Marijačić i time otklonio svaku sumnju u namjere tužitelja.

Milošević je kazao da Marijačeviću optužnicu doživljava kao tipičan primjer SLAPP tužbe podignute s namjerom zastrašivanja i omalovažavanja SNV-a, dok je Tamara Opačić pojasnila da Hrvatski tjednik u kontinuitetu piše diskriminatorno prema predstavnicima manjinskih skupina, posebno prema srpskoj. Podsjetila je kako su Novosti svojevremeno u HT-u nazvane "četničkim gnijezdom", dok je na naslovnici ispod izbjegličke kolone nakon Oluje 1995. godine bio natpis "Marš".

Sud je naložio Marijačiću da u roku od 15 dana plati 200 eura troškova kaznenog postupka te troškove optuženih.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više