Novosti

Društvo

Oslobođen Dežulović

Općinski kazneni sud oslobodio je kolumnistu Novosti Borisa Dežulovića po tužbi zbog teksta "Željka Markić: glupa ili plavuša". Sud je naložio Željki Markić da plati troškove postupka

Large dezulovic

Boris Dežulović (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Zagrebački Općinski kazneni sud oslobodio je kolumnistu Novosti Borisa Dežulovića po privatnoj tužbi Željke Markić podnesenoj povodom teksta "Željka Markić: glupa ili plavuša" objavljenog 2018. godine. Odlučio je tako nakon održane zadnje rasprave u ponedjeljak sudac Domagoj Kurobasa koji je isti dan donio presudu.

Odgovarajući na pitanja suda Željka Markić kazala je da se osjetila uvrijeđenom jer je se u tekstu nazivalo suborkinjom Velimira Bujaneca kojeg se povezuje s drogom i da smatra da je jedini motiv za pisanje kolumnist mogao pronaći u neslaganju s vrijednostima za koje se ona zalaže. Dežulović je rekao da ga je pisao povodom ishoda tužbe Mime Simić za klevetu protiv Željke Markić koja je proglašena krivom, nakon čega je Dada Batinić napisala satirični tekst o tome da je Željka Markić time izgubila nevinost.

"Unatoč tome Željka Markić i njezin odvjetnik su podnijeli zahtjev za demantij Indexu tvrdeći da ona nije izgubila nevinost pa sam se ja u svom članku referirao na to nerazumijevanje ili pravljenje da se ne razumije. Ujedno sam govorio o mogućnosti da Željka Markić i mene tuži, što se i dogodilo. Referirao sam se i na satirični tekst kršćanskog teologa od prije 300 godina koji je govorio o tome da se problem gladi u Irskoj rješava tako da se jedu djeca. Taj autor je također bio progonjen budući da nisu shvatili njegovu satiru. U tom smislu sam se referirao na pojam nevinosti u kontekstu privatne tužiteljice. U kontekstu Velimira Bujanca spominjao sam je u smislu da dijele neke iste vrijednosti, no tužiteljica to nije razumjela ili se pravila da je tako pa je podnosila tužbe s ciljem da utječe na novinare da ne pišu nove tekstova. Dakle, radi se o cilju da se postigne cenzura", kazao je Dežulović, naglasivši da je tužiteljica javna osoba i da je zbog toga postojao javni interes da piše o ovoj temi, kao i da se radi o autorskom tekstu u kojem je izrazio svoj vrijednosni sud.

Zastupnik tužiteljice Krešimir Mateković doveo je u pitanje vjerodostojnost Borisa Dežulovića kao novinara, s obzirom da nije završio Fakultet političkih znanosti (smjer novinarstvo), da je tekst izrazito uvredljiv, da zadire u intimu osobe koja je žena te supruga i majka sve kako bi je se javno ponizilo i osramotilo.

"Valja naglasiti da optuženik nije novinar, nije se školovao za to, a uslijed neznanja ne zna da ovo nisu novinarski standardi. Ako se smatra satiričarem, onda može pisati knjige, a ne da vrijeđa tužiteljicu pod krinkom novinarstva. Tekst je prizeman, uvredljiv i neduhovit", kazao je Mateković, na što se nadovezala Željka Markić i kazala da simpatizira satiru, ali da bi ona trebala biti profinjena kritika koja nije usmjerena na pojedinca.

Objašnjavajući poziciju Dežulovića kao kolumniste, njegova odvjetnica Lina Budak podsjetila je da je on jedan od osnivača i novinara Feral Tribunea, jednog od najnagrađivanijih tjednika na svijetu, kao i da je sam dobitnik cijelog niza novinarskih nagrada. "Valja istaknuti i da je tužiteljica netočno definirala satiru budući da ona izruguje i kritički ismijava pojedinca ili grupu, a u ovom tekstu se radi o satiričnom duhovitom tekstu u kojem se iznosi vrijednosni sud o tužiteljici. Treba istaknuti da se istinitost vrijednosnog suda ne dokazuje", rekla je Lina Budak.

Dežulović je na kraju nepravomoćno oslobođen, a Željki Markić naloženo da je plati troškove kaznenog postupka u iznosu od 350 eura, kao i troškove optuženik i braniteljice.

Radi se o jednoj od ukupno pet tužbi koje je zbog ovog teksta Željka Markić podnijela protiv Dežulovića i Srpskog narodnog vijeća kao izdavača Novosti. Dvije tužbe protiv SNV-a sud je spojio u jedan postupak. U dva postupka Dežulović je nepravomoćno oslobođen (u jednom kaznenom i jednom civilnom), SNV je pravomoćno dobio po jednoj građanskoj, dok u drugoj odluka još nije donesena.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više