Novosti

Društvo

Suđenje žrtvi

Sistem je tako uređen da žrtva mora da prođe kroz sate i sate ispitivanja da bi se došlo do pravde, što dovodi do sekundarne viktimizacije, a to nije dobra poruka u odnosu na buduće žrtve koje će se odvažiti da prijave slične slučajeve silovanja, kao što je to napravila Milena Radulović

Large milena radulovic

Podrška Mileni Radulović (foto Dejan Kožul)

Godinu i po dana nakon što je na Višem sudu u Beogradu počelo suđenje učitelju glume Miroslavu Aleksiću za više silovanja i polnog uznemiravanja, saslušana je Milena Radulović, Aleksićeva učenica koja je prva izašla u javnost sa optužbama za silovanje i time ohrabrila drugih šest devojaka da prijave seksualno nasilje.

Od samog početka suđenja, koje je počelo saslušanjem Aleksića i njegovim širokim iznošenjem odbrane, što mu je sudija uz poneku opomenu dozvoljavao, ovo je bio momenat koji se najviše čekao. Pre početka saslušanja Aleksićev branilac, Zoran Jakovljević, predložio je da "oštećena ponovi svoj iskaz pred ovim sudskim većem jer to sudsko veće nije bilo prisutno kad se davao iskaz pred tužilaštvom", što je sudija odbio.

Na izlasku iz suda Jakovljević je rekao da je bio motivisan "potrebom da se u ovom krivičnom postupku ispoštuje načelo neposrednosti" jer sudija i članovi sudskog veća nisu bili prisutni u januaru 2021. kad je Milena Radulović davala svoju izjavu.

"Takođe nisu bili prisutni i imali prilike da vide koliko sam ja puta odbijen da postavim pitanja koja su ključna u ovom krivičnom postupku i koja u potpunosti devastiraju i čine obesmišljenim sve tvrdnje optužnice Višeg tužilaštva", pojasnio je Jakovljević te dodao da mu je žao što krivično veće nije usvojilo njegov predlog.

"Ali mislim da ćemo u daljem toku ovog krivičnog postupka pitanjima, koja ćemo postaviti Mileni Radulović, u značajnoj meri rasvetliti činjenično stanje", rekao je on.

Usledeo je niz provokativnih pitanja advokata odbrane, koji u samom početku nisu bili vezani ni za optužnicu, zbog čega je opominjan, a zaprećeno je i njegovim udaljavanjem sa slučaja. U nastavku je pokušao da diskredituje svedokinju, ujedno i oštećenu, što je njen advokat Jugoslav Tintor okarakterisao kao sekundarnu viktimizaciju.

"Bilo je potresno svedočenje. Izjašnjavala se u punoj sudnici, što svakako nije lako i predstavlja traumatično iskustvo i sekundarnu viktimizaciju. Sama javnost pruža vama i široj javnosti mogućnost da se uverite u verodostojnost svega onoga što žrtve u svojim iskazima tvrde, do kojih detalja i sitnica se ide u sagledavanju onoga što se desilo. Milena je danas odgovorila na sva postavljena pitanja jasno i na sudu je da ceni i sagledava sve to", naglasio je Tintor.

Na pokušaj odbrane da dokaže da silovanja nije bilo ističe da će to biti teško objasniti u svih sedam slučajeva.

"Ceo koncept odbrane ide prema relativizaciji svega izrečenog, što traje satima i danima", naveo je on, dodavši da je upravo odugovlačenje jedna od strategija odbrane.

"Traje mnogo i traje previše, ali sistem je tako uređen da žrtva mora da prođe kroz sate i sate ispitivanja da bi se došlo do pravde. To nije dobra poruka u odnosu na buduće žrtve koje će se odvažiti da prijave slične slučajeve, ali tako je kako je. Ja sam siguran da je Milena ušla čvrsto rešena da pomogne sa svoje strane da se utvrdi istina i da će pomoći istinskom iskoraku u rešavanju budućih slučajeva", zaključio je Tintor.

Sa druge strane Jakovljević smatra bi eventualnom presudom Aleksiću bilo sahranjeno srpsko pravosuđe.

Jakovljević je tokom suđenja opominjan i jer se smejao za vreme svedočenja Milene Radulović. Neka od pitanja koja je postavljao izazivala su burniju reakciju javnosti, pa se nakon suđenja pokušao i odbraniti i ujedno se požaliti na jednostrano izveštavanje medija:

"Siguran sam da će mnogi mediji u poznatom maniru jednostrano izveštavati javnost i stvarati sliku o tome kako je Miroslav Aleksić siledžija, monstrum i čovek koji je radio nešto užasno. Siguran sam da neće izveštavati kako je Milena Radulović u nekoliko navrata bila kontradiktorna. Spreman sam da prihvatim sve optužbe svih medija kako sam ja monstrum zbog toga što radim svoj posao. Ne hajem zbog toga", kazao je.

Podsetimo da se protiv Aleksića vodila istraga zbog sumnji da je od 2012. do 2020. godine u prostorijama škole glume seksualno napastvovao najmanje osam učenica, od kojih su dve tada bile maloletne i da je izvršio ukupno 15 krivičnih dela silovanja i polnog uznemiravanja.

Milena Radulović je istakla i na saslušanju da je u tom momentu ona bila maloletna, a da je Aleksić imao 62 godine. Takođe je istakla da su na njega gledale kao na oca, a kakav uticaj je imao probala je približiti odgovarajući na pitanje advokata da li bi skočila sa nebodera da joj je rekao:

"Što je najgore, u tom periodu života, mi bismo to verovatno i uradile", rekla je ona pojašnjavajući da je sam Aleksić bio toliko sugestivan i uverljiv da ni to ne bi dovodile u pitanje jer su mu slepo verovale.

Aleksić je, inače, uhapšen 16. januara 2021. godine i do 10. septembra je bio u pritvoru. Do 10. marta 2022. je bio u kućnom pritvoru. Tereti ga se za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takođe kvalifikovana u produženom trajanju. Sudija je zakazao još tri saslušanja do kraja godine.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više