Novosti

Društvo

Pripadnicima Armade po 100 eura kazne zbog HOS-ovih obilježja

Zbog isticanja "ZDS, HOS – Domovini na ponos" s grbom HOS-a na riječkom mostu Visoki prekršajni sud kaznio je trojicu pripadnika riječke navijačke skupine Armada sa po 100 eura kazne

Large hos

Trojica članova Armade su osuđena, a dvojici će se ponovo suditi (foto Facebook)

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske djelomično je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su okrivljenici proglašeni krivim zbog remećenja javnog reda i mira isticanjem transparenta sadržaja: „ZDS, HOS – Domovini na ponos“ s grbom HOS-a, na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Rijeci prije četiri godine.

Sud je ocijenio da se ne radi o primjerenom mjestu za odavanje takve počasti poginulim braniteljima kao iznimke od nedopustivosti korištenja spornih obilježja koja se identificiraju s idejama totalitarizma, a u smislu preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Pod predsjedanjem sutkinje Goranke Ratković, sud je 21. veljače ove godine kao neosnovanu odbio žalbu trojice okrivljenika (S. K., T. B. i S. G.) protiv presude Općinskog suda u Rijeci, a prihvatio žalbu M. K. i D. P.. Prvostupanjskom odlukom proglašeni su krivima i dužni platiti kaznu od 100 eura.

Navijači su u svojim obranama tvrdili da su isticanjem transparenta iskazivali poštovanje i zahvalnost prema pripadnicima HOS-a koji su dali svoj život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Pritom su riječki most hrvatskih branitelja navodno smatrali mjestom predviđenim upravo za takve komemoracije, no sud njihove žalbe nije uvažio.

Presudili su da su pripadnici Armade spornim transparentom uznemirili javnost isticanjem simbola mržnje, prijetnje, straha i netrpeljivosti prema drugim narodima. Podsjećaju i da ustaški pozdrav ima jednoznačno obilježje fašizma jer je korišten kao službeni pozdrav Ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske.

Sud je za osuđene S. K., T. B. i S. G. utvrdio da se njihov javni istup ne može podvesti kao odavanje počasti članovima njihove navijačke skupine koji su kao dragovoljci HOS-a poginuli u Domovinskom ratu. Sud je, nakon uvida u snimku, utvrdio nedvojbenu odgovornost i obrazložio u kojim slučajevima je dopuštena javna uporaba pozdrava („ZDS“) i insignija s tim pozdravom te da se u konkretnom slučaju ne radi o takvoj situaciji.

Okrivljenici su tvrdili da nisu uznemirili javnost postavljanjem transparenta na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci, nego odali počast HOS-a kao dijelu pobjedničke Hrvatske vojske te da je njihovo znakovlje uredno registrirano te da nema veze s kvislinškom NDH-a. Istaknuli su da sa svojom povijesnom hrvatskom zastavom, kao navijači riječke Armade, bodre hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a da im je osnovni cilj bio iskazati neslaganje s mišljenjem predsjednika Republike Zorana Milanovića o pripadnicima HOS-a koji su poginuli na području Jasenovca, a komemorirani su nadgrobnom spomen pločom pa su stoga svoju komemoraciju odlučili održati na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Rijeci. Korištenje ustaškog pozdrava ZDS ne povezuju s ustaškom državom i režimom.

Sud im nije dao za pravo i presudio je da su takvim djelima uznemirili javnost isticanjem simbola mržnje, prijetnje, straha i netrpeljivosti prema drugim narodima. „Navedeni pozdrav ima jednoznačno obilježje fašizma jer je nesporno korišten kao službeni pozdrav Ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH) koji pokret je iznikao iz fašizma, temeljenog između ostalog i na rasizmu te implicira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti i manifestira rasističku ideologiju, kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti te korištenje tog pozdrava u javnom prostoru po ocjeni ovog

suda, predstavlja remećenje javnog reda i mira u smislu čl. 5. Zakona o prekršajima

protiv javnog reda i mira“, zaključio je sud i naglasio da je njihovo djelo putem medija postalo dostupno široj javnosti i dovelo do stvaranja nemira značajnijeg intenziteta.

„Stoga su neprihvatljivi svi žalbeni navodi kojima se pokušava otkloniti

povezanost predmetnog pozdrava s ustaškim režimom, pozivajući se na jedini cilj

isticanja transparenta u svrhu komemoriranja poginulih pripadnika HOS-a“, stoji u presudi.

Podsjeća da je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima donijelo Dokument dijaloga te preporučene iznimke od buduće pravne regulacije

koja bi zabranjivala jednoznačna sporna obilježja koja se identificiraju s idejama

totalitarizma (kao npr: tzv. Hitlerov pozdrav uz riječi Sieg heil, nacistički znak

kukastog križa, nacistički znak „SS“, četnička kokarda, ustaško „U“, ustaški pozdravi

„Za dom i poglavnika“ i „Za dom spremni“).

Naglašeno je da je i u doba Domovinskog rata pozdrav „Za dom spremni“ bio suprotan Ustavu, ali budući da je izostala odgovarajuća službena reakcija, neke vojne formacije prvotno osnovane izvan regularnih obrambeno-redarstvenih postrojbi Republike Hrvatske su ga nesmetano koristile kao službenu oznaku. Zato je određeno da se mogu koristiti strogo uz događaje na kojima se, na javnim mjestima (uključujući groblja), odaje poštovanje braniteljima koji su poginuli za Republiku Hrvatsku boreći se pod tim insignijama.

Zato isticanje transparenta koji sadrži pozdrave „Za dom spremni“ u bilo kojim obliku na predmetnom mostu, bez obzira na povod kojim su okrivljenici potaknuti, ne čini takvo postupanje eventualnom iznimkom, budući da se po stavu ovog Suda ne radi o primjerenom mjestu pijeteta vezanom za ceremoniju odavanja poštovanja braniteljima.

S druge strane, za M. K. i D. P. nije utvrđeno da su počinili spomenuto djelo pa je slučaj vraćen na ponovno suđenje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više