Novosti

Politika

Župnik objavom na Facebooku "podsjetio" na dan formiranja NDH

Crkva osuđuje svaki režim usmjeren protiv ljudskog dostojanstva, bio on lijevi, desni, srednji. To je samo spomen na taj dan što se dogodilo, nikakvo veličanje ili slično, kazao nam je župnik Josip Tomić, ogradivši se od ustaške države

Large zupnik

Župnik Josip Tomić (foto Facebook)

"Na današnji dan 10.04.1941. proglašena Nezavisna Država Hrvatska", objavio je prije dva dana na svom Facebook profilu župnik Josip Tomić iz Župe Presvetog Trojstva u Plešcu, kraj Čabra, koja je pod ingerencijom Riječke nadbiskupije.

Zatim je ispod tog fakta župnik kopirao citat Slavka Kvaternika, ustaškog doglavnika, koji govori o "uskrsnuću NDH" uspoređujući ga s uskrsnućem Božjeg sina, i gdje poziva Hrvate da "polože zakletvu vjernosti Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njenom Poglavniku". Citat završava s pozdravom "Za dom spremni".

Nadalje župnik je citirao i Vladka Mačeka, tadašnjeg predsjednika Hrvatske seljačke stranke, u dijelu u kojem ovaj poziva "sav hrvatski narod da se novoj vlasti pokorava i da s njom surađuje".

Naposljetku citirao je i kardinala Alojzija Stepinca koji u Okružnici časnome kleru Zagrebačke nadbiskupije piše u zanosu, između ostalog i sljedeće: "I tko nam može zamjeriti, ako i mi kao duhovni pastiri dajemo svoj prinos narodnom veselju i zanosu, kad se puni dubokog ganuća i tople zahvalnosti obraćamo Božjem Veličanstvu (...). Odazovite se stoga spremno ovom mome pozivu na uzvišeni rad oko čuvanja i unapređenja Nezavisne Države Hrvatske".

Telefonski smo nazvali župnika Josipa Tomića i pitali ga da li je status kojeg je objavio po bilo čemu njemu sporan, s obzirom na zločinačku narav NDH. Dijeli li slučajno kakvu osobnu simpatiju u odnosu na NDH?

- Pa jeste li vi normalni. Ja sam katolički svećenik, Crkva je svoje rekla u vezi toga, Crkva osuđuje svaki režim usmjeren protiv ljudskog dostojanstva, bio on lijevi, desni, srednji. To je samo spomen na taj dan što se dogodilo, nikakvo veličanje ili slično. Link je na članak od jedne povijesne internetske stranice – kazao je župnik, dodavši da se ograđuje od NDH kao i to da "povijest nažalost ne možemo mijenjati, jer da možemo vjerojatno bi i kardinal Stepinac i neki drugi drugačije reagirali".

Objava župnika Josipa Tomića na Facebooku

- Ipak kao predstavnik Crkve u vašem statusu ne navodite nikakvu ogradu od tog zločinačkog režima – pitamo nadalje.

- Gledajte, stavio sam link na stranicu. Ako vi smatrate da je potrebno da stavim neku ogradu, evo sugerirajte: ja sam spreman to napisati. Nismo nikad išli na to da bi netko na taj način isto tumačio. To su župne stranice namijenjene užem krugu čitatelja, doduše Facebook je danas javan, ali praktički to je bila ista objava lani, preklani, malo uspoređujem....

- U redu, kakav je vaš stav o NDH, o toj "državi"?

- Prije svega, NDH nije bila država već patronat. Bio je krivi način vođenja i krivi suradnici i to što je prihvatila rasne zakone i ostalo. Kad me već pitate, možete na župnim stranicama pronaći da je bivši veleposlanik države Izrael Ilan Mor bio na moj poziv u Kupskoj dolini i da smo našli židovsko groblje koje je uništeno, nažalost, za vrijeme komunizma i da se po tome vidi… Ne znam kakve mislite da imam stavove? – kaže župnik Tomić.

Na našu primjedbu da bi netko mogao zaključiti da dotičnom objavom ipak polaže određene simpatije prema toj historijskoj činjenici, odgovara da ne zna po čemu bi se takve simpatije mogle vidjeti.

- Da li je Slavko Kvaternik pročitao proglas? Jest. Da li je Maček dao izjavu da je Stepinac napisao okružnicu. Jest. Ja sam uputio na tu stranicu povijest.hr koja donosi te stvari ili slične. Ali upozorenje je svakako bilo potrebno dodati jer nije bila namjera nekog povrijediti ili izazvati. Ako vi smatrate da treba izbrisati objavu ili napisati neki komentar, spreman sam to napisati – za kraj kaže.

Velečasnog Josipa Tomića šira javnost mogla je upoznati još 2018. godine kada je također putem Facebooka Kupske doline župljane pozvao da čim uoče migrante o tome obavijeste redarstvenu vlast, jer će tako spasiti Europu od islamskog krivovjerja. Pozvao je župljane da nikog ne primaju u svoju kuću da im ne daju hranu, vodu i prenoćište, Naknadno je izbrisao tu objavu, jer je kako je kazao, to je bio njegov, a ne crkveni stav.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više