Novosti

Društvo

Zbog tekstova u Novostima nadbiskup Hranić se ispričao žrtvama

Cijeli niz tekstova u Novostima, plus jedna konferencija za medije i reakcija Vatikana, bili su potrebni da se đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić konačno ispriča žrtvama sustavnog zlostavljača djece svećenika Zlatka Rajčevca o čemu je sve ove godine uporno šutio

Large hranic

Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup (foto Dubravka Petrić/PIXSELL)

Nakon više tekstova u Novostima o slučaju sustavnog zlostavljača djece svećenika Zlatka Rajčevca konačno se za tu mučnu priču, o kojoj je bio upoznat, u subotu ispričao nadbiskup Đuro Hranić. Prošli tjedan neuspješno je na tiskovnoj konferenciji pokušao opravdati i objasniti ono što se događalo u Sotinu,  optuživši pritom čak i "poluistine jednog novinara". ali je nakon toga reagirao službeni predstavnik Vatikana u Hrvatskoj koji je Hranića prozvao da se teško ogriješio o sadržaj cijelog postupka kao i da će o svemu obavijestiti nadležni Dikasterij u Vatikanu. Već je time potvrdio pisanje Novosti o ovom slučaju.

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić ispričao se u subotu žrtvama svećenika, njihovim obiteljima, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj kao i hrvatskoj javnosti, jer osumnjičenog nije uklonio sa župe za vrijeme trajanja istrage.

"Ovom izjavom ispričavam se žrtvama svećenika Rajčevca, njihovim obiteljima, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti što, uz poduzete mjere prema hrvatskim institucijama i nadležnom Dikasteriju Svete Stolice, dotičnoga osumnjičenog župnika nisam uklonio sa župe za vrijeme trajanja istrage", poručio je Hranić, a prenosi IKA.

Nažalost, kaže, tek je ovih dana, slušajući javno svjedočanstvo jedne žrtve, kao i glas crkvene i opće javnosti, "preispitujući sebe samoga pred raspetim Gospodinom", uvidio koliko je velik propust i pogrešku učinio vodeći brigu o svećeniku, a ne videći patnju žrtava i potrebu zaštite koju su od njega tražile.

"Svojim propustima te svojim izjavama na tiskovnoj konferenciji, makar to svojim srcem i stavom ne htijući, zanemario sam stanje i patnje onih koje sam kao pastir Crkve prvi trebao čuvati i štititi. Priznajem to i s osjećajem duboke postiđenosti izričem svoje kajanje", naglasio je nadbiskup Hranić.

Žao mu je, kaže, što nije "s dovoljno pažnje i suosjećanja slušao njihov krik koji vapi upomoć, kao ni vapaj obitelji i drugih osoba koje su im na razne načine nastojale pomoći".

"Iako sam srcem bio uz njih, izostalo je moje javno očitovanje i djelovanje. Želio bih to ispraviti te iskazati suosjećanje, na osobit način sa žrtvom koja je imala hrabrosti ovih dana javno posvjedočiti svoju patnju roditeljima, rodbini i svim ostalima, znanima i neznanima, koji su pretrpjeli bilo koju vrstu zlostavljanja", kaže u izjavi.

Pojašnjava kako sada bolje shvaća koliko je važno da žrtva bude "u središtu našeg odgovora na dojavu o zlostavljanju te da prema osumnjičenima za kažnjiva djela treba postupati odlučno u skladu s važećim crkvenim odredbama".

Razumije i da je kod osoba koje su u konkretnom slučaju tražile pomoć i zaštitu sada nestalo povjerenja, no ponizno moli "sve one koji su pretrpjeli zlostavljanje od strane crkvenih osoba da se ne boje slučajeve prijaviti Nadbiskupijskom povjerenstvu za zaštitu maloljetnika, kao i policiji, kako bi se zaustavilo i iskorijenilo ovo teško zlo".

Dok ponavljam svoju duboku ispriku i žaljenje, vjerujem da ću s većom jasnoćom očitovati nakanu i odlučnost Crkve, čije poslanje i jest – trajno skrbiti, čuvati i štititi živote i dostojanstvo onih koji su najmanji i najranjiviji, zaključuje u svojoj izjavi nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Nadbiskup Hranić održao je 21. ožujka konferenciju za novinare o javnim optužbama za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja župnika Rajčevca, na kojoj je takve optužbe odbacio.

Na to je reagirala Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ocijenivši kako nadbiskup Hranić nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava. "Ova Apostolska nuncijatura ponavlja da žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle", poručili su u priopćenju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više