Novosti

Politika

Gubitnica Gras

Terezija Gras, desna ruka hrvatskog ministra unutarnjih poslova i državna tajnica, nije postala nova šefica Frontexa. Upravno vijeće Europske agencije za graničnu i obalnu stražu odlučilo je da će im novi šef biti general Hans Leijtens, zapovjednik nizozemske žandarmerije

Large terezija gras

(foto Davor Puklavec/PIXSELL )

Terezija Gras ipak nije postala nova šefica Frontexa. Desna ruka hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i državna tajnica ušla je u najuži izbor za novu čelnicu Europske agencije za graničnu i obalnu stražu, no Upravno vijeće Frontexa 20. prosinca ipak je odlučilo da će narednih pet godina njegov novi šef biti general Hans Leijtens, zapovjednik nizozemske žandarmerije. U hrvatskom MUP-u Gras je bila zadužena za sustavno umanjivanje i negiranje sustavne prakse ilegalnog protjerivanja izbjeglica i migranata s teritorija Republike Hrvatske, kao i negiranje raširenog brutalnog policijskog nasilja. Upamćena je i po ispadu koji je napravila u pisanom odgovoru Centru za mirovne studije. Obrazlažući zbog čega je RH blokirala Izvještaj Odbora Vijeća Europe za sprječavanje mučenja (CPT), koji je dokumentirao sustavno zlostavljanje izbjeglica i uskraćivanje prava na azil. Gras je napisala da su pripadnici istraživačke misije CPT-a – u čijem sastavu su bili forenzički liječnici, odvjetnici i nekadašnji zamjenik ravnatelja luksemburške policije – prijetili hrvatskim policajcima, otuđivali službenu dokumentaciju i pokušali provaliti u službene prostorije, pa je uskraćivanje suglasnosti za objavu CPT-ovog izvještaja stavila u kontekst "zaštite digniteta Republike Hrvatske i njezinih institucija". Radilo se o tome da je misija CPT-a u policijskoj postaji Korenica pronašla bilježnicu sa zabilježenim postupanjem prema 2.373 migranata i izbjeglica, dok je u istom periodu službeno evidentirano svega deset (!) stranih državljana koji su pokušali preći granicu. Ironično, CPT je Izvještaj objavio upravo zahvaljujući tim napadima državne tajnice, smatrajući da je RH time prekršila dogovor o diskreciji.

Domaća štampa ovih dana ispisuje laude Božinoviću zbog predanog rada na zaštiti državne granice i vanjske granice Europske unije, zahvaljujući kojem RH od 1. siječnja ulazi u schengenski prostor slobodnog kretanja. Uglavnom se ignorira činjenica da je ta "zaštita" provođena uz masovno nasilje i izgledne zločine. Članovi odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, međutim, krajem studenog saslušavali su kandidate i kandidatkinje za vodstvo Frontexa te su tom prilikom "izrešetali" Gras. Nizozemska euro-zastupnica Sophie in 't Veld izravno je optužila hrvatsku Vladu za politiku nasilnog protjerivanja migranata, što je Gras negirala. S obzirom na profil samog Frontexa, ne čudi kako je državna tajnica pomislila da je prava osoba za čelo te institucije. Donedavni ravnatelj Frontexa, francuski dužnosnik Fabrice Leggeri dao je ovog proljeća ostavku nakon što je istraživačka medijska platforma Lighthouse Reports zajedno s nizom europskih medija dokazala da je sam Frontex upleten u masovno ilegalno protjerivanje izbjeglica u Egejskom moru. Spomenuto istraživanje govori o 957 protjeranih, no navodi se da je realna brojka gotovo sigurno mnogo veća. Istragu protiv Frontexa prošlog je tjedna započeo Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), ne navodeći razloge. Izborom Leijtensa EU moguće želi poručiti da će Frontex odsad poštivati propise EU-a o ljudskim pravima, u što je teško povjeravati. Neizbor Gras vjerojatno je posljedica i prozaičnih zakulisnih razloga i različite "težine" pojedinih članica EU-a. Kako bilo, Hrvatska je nagrađena primanjem u Schengen, a Božinović utvrđivanjem ugleda zaslužnika u javnosti. Državna tajnica Gras pak imala je znatnu ulogu u provođenju i javnoj obrani ružnog posla kojim su ta postignuća izborena, no ipak je ostala bez priželjkivane prestižne pozicije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više