Novosti

Društvo

"Nisam prijavila" - stotine svjedočanstava zašto

Twitterom se ovih dana počeo širiti hashtag #NisamPrijavila, putem kojeg žene iz čitave regije iznose razloge zbog kojih nisu prijavile seksualno uznemiravanje i zlostavljanje

Large rsz 1pixabay protestv1

(foto Pixabay)

U čitavoj regiji u ovoj smo godini vidjeli pomake oko progovaranja o seksualnom nasilju i uznemiravanju, počevši od prostora koji je otvorila inicijativa Nisam tražila, koja je prikupila tisuće svjedočanstava o nekom obliku nasilja nad ženama. Posljednjih nekoliko dana Twitterom se širi novi hashtag #NisamPrijavila putem kojeg žene objašnjavaju zbog čega nisu prijavile seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Dosad objavljena svjedočanstva su raznolika i obuhvaćaju razne tipove nasilja, kao i razloge za neprijavljivanje, sve podosta bolne i traumatične.

"#NisamPrijavila jer je ugledna osoba u našem mestu; jer mi mnogi nisu poverovali kojima sam rekla; jer su ti isti krivili mene; jer ‘nisam imala dokaza’, a znam da bi mi u policiji to isto rekli i danas, 13 godina kasnije. Tuga, čemer, jad – i nekad i sad", stoji u jednom od stotina svjedočanstava.

"#NisamPrijavila zato što sam bila mala, tek u osnovnoj školi i brinula sam se da će mi se smejati i reći da umišljam", napisala je jedna druga korisnica.

Ono što je zajedničko većini svjedočanstava jest nepovjerenje koje žene imaju u institucije, policiju i pravosuđe, općeniti manjak podrške i povjerenja društva u kojem žive, ali često i onih najbližih, obitelji, prijatelja i partnera.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više