Novosti

Politika

Na udaru Tvitera

Tviter je etiketom "Medij koji sarađuje sa Vladom Srbije" označio 12 medija u Srbiji, među kojima i RTS i Tanjug. Etiketa se odnosi na "medije u kojima država kontroliše urednički sadržaj putem finansija, direktnim ili indirektnim političkim pritiscima i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom

Large sinan  1

Tviterevom etiketom obuhvaćeni su mediji iz 22 države, a očekuje se da se njihov broj poveća

"Medij koji sarađuje sa Vladom Srbije", etiketa je kojom je Tviter označio 12 medija u Srbiji, među kojima i RTS i Tanjug. Etiketa se, definiše kompanija, odnosi na "medije u kojima država kontroliše urednički sadržaj putem finansija, direktnim ili indirektnim političkim pritiscima i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom". U pojašnjenju se ističe da poneki drugi mediji koje finansira država, poput BBC-a u Velikoj Britaniji ili NPR-a u Sjedinjenim Državama, nemaju tu etiketu zbog uređivačke nezavisnosti. Stiče se utisak da je etiketa čak i blaga, s obzirom na medije koji su je dobili. Uz već spomenuti RTS i Tanjug, tu su i kanali Radio-televizija Vojvodine, Prva TV, Happy TV, RTV Pink i B92, list Politika, kao i tabloidi Informer, Kurir, Alo i Srpski Telegraf. Blaga, jer spomenuti mediji su politički pamfleti vladajuće stranke i Aleksandra Vučića. Kako to inače biva, i ova pojava je iskorištena kako bi se još jednom ukazalo na nefer odnos prema Srbiji i spomenutim medijima. Prednjačio je predsednik.

"Pa nego s kim će da sarađuju? Sa tajkunima, kriminalcima i lopovima? Najnormalnije je da sarađuju sa Vladom. Mi ih i ne plaćamo, najveći deo tih medija, kao država. A oni plaćaju VOA, BBC, a nisu stavili da su to vladini mediji. To dovodi do drugog pitanja, ko je u stvari pravi cenzor. Tako da jedva čekam da mi isključe nalog da budem još jedan Trump u svetu", rekao je Vučić.

Tviter je za cenzuru optužilo i Ministarstvo kulture i informisanja. S druge strane, u Nezavisnom udruženju novinara Srbije činjenicu da je etiketu provladinog medija dobio i RTS ocenjuju "poraznom". "I izvan granica zaključeno je ono što mi zaključujemo godinama unazad – da javni servis koji se finansira novcem svih građana Srbije služi propagandi vladajuće partije", istaknuo je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić za N1.

Inače, tom etiketom obuhvaćeni su mediji iz 22 države, a očekuje se da se njihov broj poveća, kao i da se poveća broj etiketiranih medija u tim državama. Tviter navodi da ubuduće ti nalozi neće imati podršku mreže u smislu preporuka, obaveštenja (notifikacija) i pretrage. Odluka Tvitera nadovezuje se na zajedničku odluku sa Guglom, prema kojoj će sa svojih platformi uklanjati sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici. Zahtev za uklanjanje sadržaja uputio je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK). Prema njihovim podacima, najviše objava u kojima se vređaju žrtve srebreničkog genocida dolazi iz Srbije, a u vređanju i negiranju genocida prednjače mediji koji su dobili etiketu Tvitera da sarađuju sa Vladom Srbije. To nas dovodi do suštine problema, jer genocid negira i sama Vlada Srbije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više