Novosti

Kratko & jasno

Paško Bilić: Ništa dobro od Muska

Ne očekujem ništa dobro od činjenice da jedna osoba, diktatorskim metodama, preuzima kontrolu nad dijelom globalnog javnog prostora koji broji 300 milijuna korisnika, uz sva ograničenja tog javnog prostora koja su postojala i prije Muska, kaže sociolog medija i digitalnog kapitalizma

Large internacionala  mini

(foto Imro.hr)

Elon Musk nedavno je kupio Twitter, otpustio vodstvo, najavio masovno otpuštanje radnika. Kako vidite to preuzimanje?

Musk je tipičan primjer karizmatskog libertarijanca, legitimiranog kroz ideologiju Silicijske doline, televizijske serije, filmove i stripove. Uvjeren je u svoju nepogrešivost i jedna je od najbogatijih osoba na svijetu. Izražava duboko nepovjerenje prema državnoj regulaciji, intervenciji u individualne i tržišne slobode. Nije potrebno istaknuti da zaziranje od državne intervencije najviše koristi njemu osobno, pogotovo ako pogledamo regulaciju financijskih tržišta na kojima gradi svoje osobno bogatstvo. Ne očekujem ništa dobro od činjenice da jedna osoba, diktatorskim metodama, preuzima kontrolu nad dijelom globalnog javnog prostora koji broji 300 milijuna korisnika, uz sva ograničenja tog javnog prostora koja su postojala i prije Muska.

Među ostalim, Musk veli da mu je intencija stvoriti "zajednički digitalni gradski trg". Je li to realno?

Muskova iskrivljena perspektiva o slobodi govora ne može donijeti ništa dobro javnoj komunikaciji. Takva je maksimalistička perspektiva dovela do toga da se u javnom prostoru sasvim uobičajeno pojavljuju teorije zavjere i govor mržnje. U demokratskom društvu sloboda govora prestaje kada prelazi u govor mržnje. Iz libertarijanske su perspektive pak sva mišljenja dopuštena. Zato je i jedan od prvih Muskovih poteza bilo vraćanje Trumpovog i brojnih spornih računa na Twitter. U zajedničkom digitalnom gradskom trgu moraju postojati demokratska načela pluralizma, uključivosti i uvažavanja. Ako svatko govori što hoće bez poštivanja tih pravila, onda je na snazi Divlji zapad, a ne gradski trg.

Najavio je i da će kupnja Twittera ubrzati stvaranje X-a, "aplikacije za sve". Kakve bi to posljedice moglo imati?

Svaka koncentracija medijskog vlasništva negativno utječe na pluralizam mišljenja. Digitalni je prostor već pod utjecajem oligopola najvećih platformi. Europski i američki regulatori hrvaju se s pokušajima ograničenja njihove prevelike moći. Musk ima dovoljno financijskih resursa za stvaranje jedinstvene aplikacije. Treba vidjeti kako će preuzimanje Twittera utjecati na bazu korisnika. Ako uspije zadržati bazu, a time i prihode, jedino što će mu stajati na putu stvaranja jedinstvene aplikacije je slaba regulacija digitalnog prostora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više