Novosti

Politika

U Šibeniku skratili nastavu zbog "molitvenog početka"

Šibensko-kninski župan Marko Jelić, na zahtjev Katehetskog ureda, preporučio je da pet šibenskih srednjih škola u ponedjeljak skrati nastavu kako bi učenici mogli prisustovati "molitvenom početku za vjeroučenike srednjih škola"

Large jelic

Marko Jelić, tada kninski gradonačelnik, predvodi procesiju u Kninu prije četiri godina (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Odlukom šibensko-kninskog župana Marka Jelića, učenici šibenskih srednjih škola današnju nastavu pohađat će skraćeno. Nije razlog tome odlazak u neki od instituta ili centara gdje bi mogli naučiti nešto što bi im koristilo kasnije u školovanju ili u donošenju konačne odluke o zanimanju kojim će se baviti. Ništa od toga.

Župan je odluku, naime, donio na osnovu dopisa Katehetskog ureda Šibensko-kninske županije koji će prije točno tjedana dana zamolio da se skrati nastava u prijepodnevnoj smjeni 12. rujna kako bi učenici mogli nazočiti "molitvenom početku za vjeroučenike srednjih škola". "Molitveni početak", koji je oduzeo nekoliko nastavnih sati što će trebati nadoknaditi, počinje u katedrali svetog Jakova u 12.30 sati, a predvodit će ga šibenski biskup Tomislav Rogić. Skraćivanje nastave obuhvaća učenike gimnazije Antuna Vrančića, Tehničke škole, Industrijsko-obrtničke, Strukovne i Turističko-ugostiteljske.

Premda se formalno radi o preporuci, sudeći po dosadašnjim iskustvima teško je vjerovati da u trenutku dok pišemo ovaj tekst učenici već nisu krenuli prema crkvi da mole za svoje vjeroučitelje i to sve na temelju dopisa "liberalnog" župana Jelića. A što s onima koji u Boga u ne vjeruju? Hoće li jesti čips u školskom hodniku, kako je nekad glasila preporuka za djecu koja ne pohađaju vjeronauk.

Inače, nije ovo iznimka. Pogotovo u tom dijelu Hrvatske. Prošli tjedan su učenice i učenike osnovne škole u Vodicama prvi školski dan nakon što im je podijeljen raspored, zajedno s nastavnicima i profesorima, kako piše časna sestra vjeroučiteljica Klara Pavlović, radosno pohrlili u crkvu, a pridružila im se i ravnateljica Ivana Mikulandra. Poslije blagoslova u crkvi, župnik i vjeroučitelji uputili su se u školu na prijem učenika prvih razreda i blagoslovnu molitvu za njih i za sve djelatnike škole, a sve uz usklik: "Isuse Kriste naš vječni Učitelju, učini od svih nas, učenika i nastavnika, svoje vjerne učenike!". Sekularna država, nema što!

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više