Novosti

Politika

Tornado skandirao "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati"

Na košarkaškoj utakmici Zadra i Crvene zvezde navijači domaćeg kluba skandirali "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati" i "O Hrvatska, o Hrvatska, nezavisna država", na što policija nije reagirala

Large tornado

Pripadnici Tornada na utakmici Zadar-Crvena zvezda (foto Šime Zelić/PIXSELL)

Za razliku od prošlotjednog gostovanja Partizana u Splitu, u okviru košarkaške regionalne ABA lige, kada su igrači beogradskog kluba na čelu s najtrofejnijim europskim trenerom Željkom Obradovićem, dočekani i ispraćeni pljeskom pune splitske dvorane, utakmica Zadra i Crvene zvezde Meridian Bet, održana u nedjelju u dvorani Višnjik, nije prošla u mirnom tonu.

Suočeni s velikim minusom svoje ekipe i mržnjom ne samo prema srpskom klubu, nego očito i svemu srpskom, navijači Zadra su početkom zadnje četvrtine počeli skandirati poruke prepune nedopustivog govora mržnje. Prepravili su tekst nacionalne budnice "Zovi, samo zovi" pa su umjesto "Oj, Hrvatska mati, nemoj tugovati/ Zovi, samo zovi, svi će sokolovi, za te život dati" zapjevali "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati/ Zovi, samo zovi, svi će sokolovi, za te život dati", a da ne bude zabune oko ideološkog pozicioniranja Tornada – kako su se samonazvali navijači Zadra – navijanje su prisnažili i skandiranjem: "O Hrvatska, o Hrvatska, nezavisna država" uz neizbježno "Cigani, cigani". Inače, grafit s natpisom "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati" uz ustaško repato slovo U bio je ispisan prije četiri godine u centru Zadra.

Premda ekstremističko navijanje nije prihvatio ostatak dvorane, pažljiviji gledaoci televizijskog prijenosa jasno su ga mogli čuti, baš kao i oni u dvorani, a na neprimjerene pjesme na svom portalu upozorio je i Zadarski list navodeći da se radilo o šovinističkom repertoaru. Unatoč tome, suci ipak nisu prekinuli utakmicu niti je – koliko je poznato – policija reagirala, zbog čega smo im poslali pitanje je li bilo intervencije. Ponašanje navijača nakon utakmice kao "korektno" pozdravili su i u Zadru, a primjerenim ga je nazvao i trener kluba Danijel Jusup, kao i većina medija.

Atmosfera je bila dodatno usijana s obzirom da je utakmici prethodio huliganski napad na novinara i fotoreportera portala Mozzart Sport koji su službeno došli pratiti utakmicu te člana Upravnog odbora Crvene zvezde koji je bio u društvu s prijateljem kluba. Dnevni list 24 sata objavio je da jedan od njih ima posjekotinu na tjemenu i dva šava, dok drugi ima šav na bradi i Šancov ovratnik. Policija je u subotu navečer privela dvojicu osoba koje se dovode u vezu s napadom i najavila da će izvijestiti javnost o "rezultatima kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica ovih događaja" kao i najavila da će snimati utakmicu. U nedjelju je objavljeno da je na ispitivanje privedeno još nekoliko osoba zbog moguće veze s napadom.

Iz Crvene zvezde su objavili da su ih napali maskirani huligani, da su pretučeni i da su ih "šutirali na podu", upozoravajući da se radi o službenim osobama i članovima delegacije kluba, koji nisu imali nikakva klupska obilježja niti su na bilo koji način provocirali. Prema njihovim tvrdnjama, oba napada povezana su s taksistom koji je s aerodroma prevozio i novinarsku ekipu i člana Upravnog odbora. Maskirani su im se obratili riječima: "Di ste četnici?" i fizički ih napali u razmaku od dva sata. Zbog svega toga, Crvena zvezda je zatražila da se utakmica odigra pred praznim tribinama, čemu ABA liga nije udovoljila. Igralo se pred osam tisuća ljudi, dvorana je bila gotovo ispunjena.

Napad je oštro osudio i KK Zadar, istaknuvši da baca ljagu na ime kluba i grad te da se radi o sramotnom činu kao i pozvali navijače da tokom utakmice pokažu "pravo lice Zadra, navijanjem za klub i ograđivanjem od onih koji pozivaju na nacionalnu, vjersku, rasnu, spolnu mržnju ili netrpeljivost, a posebice nasiljem". Inače, utakmicu je na kraju Crvena zvezda dobila sa 81:74.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više