Novosti

Politika

Vučetić: HBK je narušio sekularnost države i društva

Crkva u Hrvata se boji za svoje stečene povlastice ne shvaćajući da će Milanović, ako se iz metafizičkog božanstva pretvori u političkog premijera, biskupima davati više nego što im sada daje Plenković, smatra Marko Vučetić

Large vucetic

Marko Vučetić (foto Šime Zelić/PIXSELL)

Prvi tjedan službene izborne kampanje nakon prethodnih Milanovićevih šokantnih nauma i svih mogućih impulzivnih reakcija javnosti, prolazi u laganoj šetnji kandidata za budući 11. saziv hrvatskog parlamenta po Lijepoj našoj, predstavljanju lista, u iščekivanju nekog novog, jačeg posrednog javnog prepucavanja na relaciji Milanović - Plenković.

Da prvi tjedan izborne kampanje ne bude baš toliko dosadan u odnosu na njeno samo buđenje pobrinula se Hrvatska biskupska konferencija (HBK). U svom pozivu vjernicima da izađu na izbore, vrlo precizno i direktno objasnili su kome da daju svoj glas. HBK je tako nabrojao da im nije svejedno kakav svjetonazor ima koja politička opcija, da ne mogu podržati one koji pobačaj stavljaju u Ustav i promiču rodnu ideologiju i da ne podržavaju ni one koji narušavaju ustavni poredak.

- Ovi izbori odvijaju se u dubokom religijskom stanju koje je po svojoj profesionalnoj službi prepoznala Hrvatska biskupska konferencija i shodno tome odlučila progovoriti o hrvatskim političkim božanstvima i o hrvatskim političkim mrtvacima – komentira za Novosti profesor filozofije i teolog Marko Vučetić i upozorava da su povodom nikad izravnijeg stava HBK u javnom prostoru izostale osude hrvatskih intelektualaca, političara ali i institucija, među kojima i Državnog izbornog povjerenstva, ali i samog Ustavnog suda.

Vučetić smatra da je narušena ustavna kategorija sekularnosti države i društva i da je HBK zloupotrebila pravo na slobodu vjeroispovijesti da bi politizirali.

- Istupom HBK narušen je proces sekularnosti hrvatske države koja je definirana u Ustavu i stoga zahtjeva reakciju Ustavnog suda koji je trebao reagirati i upozoriti HBK kao što su upozorili i Milanovića. Vidimo da ta upozorenja nemaju nikakvih posljedica, ali su trebali reagirati da je izravno isticanje HBK neustavno uplitanje u politički proces. Također, i DIP je trebao upozoriti HBK da su nelegitimno ušli u hrvatski politički prostor. To nije učinio DIP, ali nije učinio niti jedan političar jer su svi zainteresirani samo za vlastiti politički opstanak. Crkva treba širiti humanizaciju koja počinje sa solidarnošću, a ne političko divljaštvo koje sad prezentira – tvrdi Marko Vučetić.

Na istup upitali smo i Gong koji smatra da ne treba posebno očitovanje DIP-a na istup HBK jer ocjenjuju da se radi o slobodi izražavanja formalno neizbornog aktera.

- Nije novost da Katolička crkva u Hrvatskoj otvoreno istupa pred izbore, a ovog puta su to učinili s namjerom da osude populizam, vrijeđalački diskurs i kršenje Ustava u izbornoj kampanji. Sloboda izražavanja je temeljno ustavno pravo i smatramo da svatko ima pravo istupati sa svojim mišljenjem, osobito u predizbornom razdoblju. Crkva ima pravo pozivati vjernike da izađu na izbore i svoj glas daju onome za koga smatraju da će najbolje zastupati njihove vrijednosti. Ipak, uzimajući u obzir njihovu veličinu i način financiranja, mogu se smatrati izbornim akterom u širem smislu – objašnjava Sanja Pavić, pravnica u GONG-u.

Smatra da je u istupu HBK problematično pozivanje na suočavanje s korupcijom i na narušavanje ustavno-pravnog poretka od strane pojedinih političkih aktera.

- U HBK godinama zatvaraju oči pred svim problemima s kojima se građanke i građani ove zemlje svakodnevno suočavaju, i to onima koje uzrokuju oni akteri koje HBK, manje ili više izravno, podržava. Vlada Republike Hrvatske kontinuirano krši Ustav i zakone, no nismo primijetili da je HBK na to ranije reagirao. U vladi Andreja Plenkovića, paralizirano je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a nova povjerenica za informiranje je osoba koja je sudjelovala u skrivanju informacija o autorima jednog od najvažnijih zakona, onog o izbornim jedinicama. Nadalje, premijer jednostrano smjenjuje ministre, bez potvrde Hrvatskog sabora, koji je de facto sveden na instrument ozakonjenja samovolje vladajuće većine. Dok HBK poziva na borbu protiv korupcije, jer kako navode, ona stvara nezdrave međuljudske odnose, nepovjerenje u državne institucije, na čelo DORH-a imenovana je osoba koja je u bliskim odnosnima s uskočkim optuženicima – nabraja Sanja Pavić političke situacije koje su potresale hrvatsku javnost, a za koje je sve u Katoličkoj crkvi vladao zavjet šutnje.

Međutim, Marko Vučetić ne smatra da istupanje HBK zaštićeno slobodom izražavanja.

- Biskupi imaju pravo reagirati kad je ugrožena ustavna kategorija prava na slobodu vjeroispovijesti, a kad sa svojim pravom na slobodu vjeroispovijesti progovaraju o političkoj situaciji onda su negirali sekularnost države i tu je Gong potpuno u krivu. Nitko nije ugrozio pravo vjernika da vjeruju i biskupi nisu tu da skrbe o ustavnosti – objašnjava Vučetić povodom izravnog uplitanja HBK u parlamentarne izbore svedene na personaliziranu kampanju, s tek ponekim usamljenim dodatkom nečijeg izgubljenog političkog programa u zaglušujućoj jeki uvreda i osobnih nadmetanja ega.

- Imamo jednog umornog subjekta koji pokušava promovirati svježe politike, a to je Plenković i imamo jednog subjekta koji je pretvoren u metafizičko biće, a to je Milanović kojeg je Ustavni sud nazvao božanstvom. Oduzeo mu fizički identitet a dao metafizički. On i dalje govori, prisutan je, svi znamo da je kandidat za premijera i koji svojim porukama direktno negira upozorenja ali i razotkriva svu nemoć Ustavnog suda – ističe Vučetić i dodaje da nikad izravniji ispad HBK znači da je crkva u političkom smislu sve nemoćnija.

- HBK ne shvaća da upravo sa svojim iznijetim porukama nastavlja promovirati boga kao nešto što je mrtvo u javnom, ali je živo u političkom prostoru. Pozicija u kojoj se crkva bori za demokraciju već je unaprijed lažna pozicija, jer demokracija u crkvi ne postoji, u crkvi nema izbora, sve je postavljeno i komunicira se dekretom. U Hrvatskoj kad god vlada sprega crkve i politike pada broj vjernika i taj proces ateizacije društva aktivno provode upravo biskupi sudjelujući u provođenju aktivnih politika. Crkva u Hrvata se boji za svoje stečene povlastice ne shvaćajući da će Milanović, ako se iz metafizičkog božanstva pretvori u političkog premijera, biskupima davati više nego što im sada daje Plenković – zaključuje Vučetić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više