Novosti

Fragmenti grada

Šok nad šokovima

Putem Fragmenata grada, koji su i platforma za antifašističke vrijednosti, želimo podsjetiti na neka opća mjesta iz te domene, ali i bez zadrški dati nekoliko dobronamjernih sugestija Daliću, njegovoj ekipi i Hrvatskom nogometnom savezu

Large hajrudin

(foto Armin Durgut/PIXSELL)

Ne razumijem, nije mi jasno, čemu to, kome to treba, tko to organizira, zašto... pitanja su to koja sebi i ostalima postavlja izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić nakon posljednjih ispada dijela navijača spomenute selekcije koji su na nedavnoj utakmici između Hrvatske i Turske u Osijeku pjevali stihove ustaške koračnice. Nije samo selektor navodno konsterniran takvim situacijama. Odreda su šokirani, tako tvrde, u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS), kao i u sportskoj te političkoj javnosti u Hrvatskoj.

Ne mogu ljudi naprosto vjerovati da se to događa. Mo'š ti misliti iznenađenja. Ne gajimo pak ni trunku sumnje da je Daliću i ostatku ekipe itekako sve kristalno jasno glede nogometnog i društvenog ustašluka. Špekuliramo da takvima sve to ne bi bilo uopće problematično da se nad sudbinom reprezentacije nije nadvio Damoklov mač u vidu UEFA-ine prijetnje da će – ukoliko se ponovi neki sličan navijački izgred srodan onom nedavnom u Rijeci, isticanje ustaške zastave na utakmici protiv Latvije – narednu domaću utakmicu igrati bez publike. To za početak. Svjedočimo dakle čistom licemjerju.

Stoga putem Fragmenata grada, koji su i platforma za antifašističke vrijednosti, želimo podsjetiti dotične na neka opća mjesta iz te domene koja su s njima kao protagonistima neposredno povezana, ali i bez zadrški dati nekoliko dobronamjernih sugestija Daliću, njegovoj ekipi i Hrvatskom nogometnom savezu. Sve u prilog rješavanju nagomilanih spomenutih problema popriličnog kalibra koji konstantno prate i očito opterećuju reprezentaciju.

Predlažemo da se započne s HNS-ovim javnim izvinjenjem zbog davnog izgreda njihovog bivšeg predsjednika i proslavljenog reprezentativca Davora Šukera. Aludiramo, naravno, na Šukerov posjet grobu Ante Pavelića u Madridu 1996. Pa bi bilo zgodno nakon toga nastaviti s pokajanjem i isprikom zbog sramotne i nedopustive odluke da se nekadašnjeg reprezentativca Josipa Šimunića postavi za pomoćnika bivšem izborniku Anti Čačiću te za izbornika selekcije U-19. Sve malo po završetku nogometne mu karijere, a nakon neonacističkog stadionsko-maksimirskog orgijanja iz 2013. kojemu je Šimunić dao ključni forte kada je navijačku masu nagovorio ustaškim povikom "Za dom spremni".

Pregršt povoda za posipanje pepelom imaju, naravno, i Dalić, Modrić te ostatak ekipe zbog veselog pripuštanja domaće naci-rock ikone Marka Perkovića Thompsona u slavljeničku procesiju u Zagrebu pri povratku reprezentacije sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. Kada se od takvih prljavština očisti vlastita kuća, pa se s obzirom na društveni kapital i javni utjecaj svi iskreno suoče s grijesima servisiranja već desetljećima operativne ideologije, e onda će možda postati jasni odgovori na pitanja s početka ovog teksta: tko, zašto, čemu, kome... No to se, po svemu sudeći, još dugo desiti neće.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više