Novosti

Društvo

Jao majci

Sad bi nadležni morali i majkama odati zašto su ostale usamljene na vjetrometini odgoja i obrazovanja naše sportske i pjevačke omladine

Large intrigator lasi%c4%87

Proslava Majčinog dana u Gorici (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Opet se zapjevalo, i opet se privodilo zbog prekršaja, tj. tri: narušavanja reda i mira, ugrožavanja sigurnosti na sportskim borilištima te raspirivanja mržnje zabranjenim insignijama ili neprimjerenim pjesmama. Riječ je, naravno, o Dinamovim navijačima koji su prošle subote na gostovanju u Velikoj Gorici otpjevali "Korak ide za korakom".

Mlad ustaša pod barjakom najvećeg zagrebačkog nogometnog kluba razvio je usput još jedan, crni s bijelim kutovima na tzv. šahovnici, ali i jedan transparent. Na njemu se kočio stih "Lijepo ih je, lijepo ih je naučila majka" iz spomenute pjesme, i nedostajao je eventualno još notni zapis, pogotovo zato da vlast ne bi spopala nedoumica oko toga s čime ima posla.

No vlast, odnosno policija – mimo inertnog ministra pravosuđa u počasnoj loži – reagirala je slično onome nakon prethodnog ispada na reprezentativnoj utakmici u Osijeku, kad je privela par desetaka prekršitelja, a ovaj put samo petoricu, bar zasad.

Pjevački nastup BBB-ovaca, uostalom, za cilj je imao podršku osječkim glazbenim stradalnicima te je bilo jasno da na takav izazov država mora ostati dosljedna zauzetome novom kursu. Ili prestati crne bećare goniti selektivno, po mogućnosti jedino anonimne, dok se npr. reprezentativne perjanice – Šimunić, Lovren, Brozović – provlače lišo.

Ogled će se zasigurno nastaviti uz daljnje koračnice i budnice endehazijskog pedigrea; država će tek dospjeti u poziciju da svoj stav u ovim pitanjima zastupa kroz živu svakodnevicu. No drukčije, ako ćemo pravo, nije to ni moglo ispasti nakon tolike hipokrizije s prigodnim odobravanjem pozdrava "Za dom – spremni!" u javnosti, recimo.

Također, s višedecenijskim toleriranjem fašističkog divljanja po tribinama na koje ni međunarodne sportske asocijacije dugo nisu obraćale pažnju. Jednom kad su počele, na vidjelo je izbila sva proturječnost takvoga držanja Hrvatske, a sad bi nadležni morali i majkama odati zašto su ostale usamljene na vjetrometini odgoja i obrazovanja naše sportske i pjevačke omladine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više