>

novosti logo

Piše Novosti

Europski sud: ‘Za dom spremni’ ne spada u slobodu govora

Odgovarajući na tvrdnje nogometaša Josipa Šimunića da mu je uskraćena sloboda izražavanja kada je kažnjen zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava, sud je utvrdio kako se to pravo ne odnosi na onu vrstu govora koja proklamira mržnju ili nasilje

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je tužbu bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića protiv Republike Hrvatske. Šimunić je podnio tužbu jer je pravomoćno kažnjen s 25.000 kuna zbog toga što je nakon utakmice Hrvatske i Islanda 2013. godine na mikrofon uzvikivao ‘Za dom’, pozivajući da mu publika odgovori s ustaškim ‘Spremni’, prenosi portal Telegram.

Sud je objasnio da se u Šimunićevom slučaju ne radi o kršenju ljudskih prava što bi bio povod da se pokrene postupak protiv Hrvatske i zaključio da nije u njegovoj nadležnosti analizirati na koji način domaći, u ovom slučaju hrvatski sudovi, provode zakone niti da analiziraju sudsku praksu. Također, dodali su, Šimunić se u postupcima u Hrvatskoj nikada nije žalio na činjenicu da izvikivanje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ nije kriminalizirano po hrvatskim zakonima što mu, prema proceduri Europskog suda za ljudska prava, uskraćuje mogućnost da se na tom sudu žali na tu činjenicu.

Referirajući se na dio Šimunićeve tužbe u kojem se požalio da mu je uskraćena sloboda izražavanja, sud je kazao kako se to pravo ne odnosi na onu vrstu govora koja proklamira mržnju ili nasilje.

‘Hrvatski sudovi kaznili su Šimunića na osnovu Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima za što su imali legitimno utemeljenje u borbi protiv nereda, rasizma i diskriminacije na stadionima’, napominje se u odluci. Dodaju da je kao poznati nogometaš i idol mnogim navijačima Šimunić morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog povika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati.

Šimunić je tužio Republiku Hrvatsku tvrdeći da su mu hrvatski sudovi povrijedili pravo na pošteno suđenje, jer njihove odluke nisu konzistentne, odnosno da se povik ‘Za dom spremni’ različito tretira u sudskoj praksi. Podsjetimo da je Prekršajni sud u Slunju oslobodio pjevača Marka Perkovića Thompsona zbog uzvikivanja istog pozdrava.

Također je rekao da je na njegovu štetu prekršen i članak 7. Konvencije o ljudskim pravima koji kaže da ne može biti sankcionirano ono što nije zabranjeno. Ovaj pozdrav, piše Šimunić, niti u jednom hrvatskom zakonu nije zabranjen. Pokušao je uvjeriti Europski sud i da mu je povrijeđeno pravo na slobodno izražavanje te da nije imao ni učinkovita pravna sredstva za dokazivanje svoje nedužnosti na hrvatskim sudovima. U tužbi je naveo i da ga je Hrvatska diskriminirala, budući da mnogi drugi zbog izvikivanja ovog pozdrava, za razliku od njega, nisu kažnjeni.

Šimunića je domaće pravosuđe kaznilo tvrdeći da pozdrav ‘Za dom spremni’ simbolizira vrijeme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, ali mu kazna nije izrečena prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, već prema Zakonu o suzbijanju nereda na športskim natjecanjima. Nogometaš je, pak, tvrdio da je ‘Za dom’ stari hrvatski pozdrav, što je pokušao potkrijepiti izlaganjem povjesničara Josipa Jurčevića. No Prekršajni sud u Zagrebu to nije uvažio nego ga je kaznio s pet tisuća kuna, što je Visoki prekršajni sud kasnije povećao na 25.000 kuna, obrazlažući odluku željom za suzbijanjem nasilja i nereda na sportskim terenima.

1/1