Novosti

Fragmenti grada

Poduzetnički um

Još je zanimljiviji reklamni narativ kojim je "Poduzetnički mindset" predstavio svoju konferenciju, znakovito nazvanu "Unbreakable/Neslomljivi". Čudesan je to bastard, pokušaj da se u formi i sadržaju spari blockbuster poslovanje s kvazipoetikom "Zvjezdanih staza"

Large pxl 121022 96088598

(foto Branislav Babić/PIXSELL)

Prošlo je već podosta vremena otkako nas je ovdašnja franšiza CNN-a započela častiti autorskim programom pod naslovom "Poduzetnički mindset". S obzirom na uredničku politiku te televizije, njihovu nekritičku naklonost prema libertarijanskim politikama u ekonomiji i biznisu, to ne iznenađuje, a recentno je i simptomatično simbolizirano njihovim dosljednim prešućivanjem aktivističkih napora u Puli oko provedbe lokalnog referenduma po pitanju poslovnih makinacija na tamošnjoj javnoj šetnici Lungomare. To je onaj svježi unosni poslić koji je u središtu financijskih interesa upravo vlasnika dotičnog medija. "Poduzetnički mindset" – ako ga prevedemo kao poduzetničko stanje uma ili poduzetnički način razmišljanja, gotovo da postaje pervertirana verzija filozofije njemačkog klasičnog idealizma – našao se stoga u svom "prirodnom" okruženju. I seting mu je tomu primjereno dotjeran. Recimo u liku voditelja, jednog od glavnih domaćih neoliberalnih glasonoša koji začudo voli poslovati s državom prodajući joj tariguze i ubruse za potrebe omraženih državnih i javnih službenika.

Doživio je "Poduzetnički mindset" nedavno i svoje konferencijsko izdanje, i ovaj put na brižno odabranoj odgovarajućoj lokaciji. U Kući koja za sebe veli da je za ljude i umjetnost, a mi ćemo tomu skromno pridodati i da je jedna od predvodnica zagrebačkih trendova gentrifikacije, barem kada je Črnomerec u pitanju. No još je zanimljiviji reklamni narativ kojim je "Poduzetnički mindset" predstavio svoju konferenciju, znakovito nazvanu "Unbreakable/Neslomljivi". Čudesan je to bastard, pokušaj da se u formi i sadržaju spari blockbuster poslovanje s kvazipoetikom "Zvjezdanih staza". Tekst koji slijedi vrhunska je groteska po sebi, tako fascinantan da bi mu svaki interpretativni dodatak predstavljao višak, pa zaslužuje biti prenesen u cijelosti.

Organizatori konferencije za sebe i svoje kažu: "Ove smo godine inspirirani životnim scenarijem one posebne vrste ljudi među nama koji se ni pod koju cijenu ne daju pokolebati, slomiti niti skrenuti sa svog zacrtanog puta, ma koliko se svijet oko njih preslagivao ili raspadao, postavljajući im stalno nove prepreke na putu do cilja. Oni su nezaustavljivi, oni su protagonisti u svom jedinstvenom filmu života, koji s ogromnom količinom strasti i energije ulaze u sve svoje životne uloge i uzbrdo guraju kotač promjena za sebe, svoje potomke, zaposlenike i cijelo društvo. Oni ne mogu sjediti skrštenih ruku i čekati da se stvari riješe same od sebe. Oni ne traže da im se servira na pladnju ili da netko preuzme odgovornost umjesto njih. Oni nijedan dan ne rade iste stvari i ne strahuju od pogrešaka. Oni su često neshvaćeni i žive ispred svog vremena. Oni su inovatori, vizionari, višestruki lideri i vođe." Samo nedostaje ona čuvena Baretova: "Ja sam budućnost. Da li ti se sviđam?"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više