Novosti

Društvo

"Kaпитaлци" тeшки 338.000 eврa

Пoтписaни су угoвoри o кaпитaлним дoнaциjaмa зa oпштинe пoд ингeрeнциjoм Зajeдничкoг вeћa oпштинa тe зa рaд и aктивнoсти мaњинских вeћa

Large informator kapitalci  %c4%87irilica

Potpisivanje ugovora sa predstavnicima korisnika

Na osnovu sredstava iz rebalansa ovogodišnjeg budžeta, Zajedničko veće opština na kraju ove kalendarske godine imalo je na raspolaganju 120 hiljada evra za programske aktivnosti kao i jednokratne pomoći studentima. Osim spomenutog iznosa, 338 hiljada evra obezbeđeno je za kapitalne investicije i to kao podsticaj za projekte na području opština pod ingerencijom ZVO-a te rad i aktivnosti manjinskih veća.

Ugovori o donacijama potpisani su 28. decembra u prostoru Veća, a pojedinačni iznosi kretali su se od 15.000 do nešto više od 46.000 evra.

- Od manjinskih veća podsticaj su dobili Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, Grada Vukovara i Opštine Darda, dok su opštine dobile novac za projekte koji su u realizaciji ili su u pitanju novi programi, koji će da počnu nakon dobivanja donacije - rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Do sada je ovakav vid pomoći koristila Opština Erdut, koja je i ovom prilikom dobila 41.600 evra. Načelnik Jugoslav Vesić istakao je da će spomenutim iznosom da bude nastavljena realizacija radova na uređenju i opremanju Doma kulture u Bijelom Brdu.

Među potpisnicima ugovora, bio je i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, čija je jedinica lokalne samouprave dobila jednaki iznos i to za nastavak izgradnje zgrade FK Sloga u Borovu. Ispred Zajedničkog veća opština navode kako u sledećoj godini na isti način planiraju da podrže rad i ulaganje u opštine i manjinska veća na području svog delovanja.

- Ovo je nastavak projekta, s obzirom da je i prvi poziv za kapitalne donacije Zajedničkog veća opština bio usmeren u istu namenu. Mislim da je ovo jedna dobra stvar i da ćemo sa ovim finansijskim iznosom doprineti nastavku realizacije ovog projekta za kojeg znamo da je od kapitalnog značaja za Opštinu Borovo i njegova ukupna vrednost je 945.000 evra - rekao je Baćanović.

Istakao je da su kapitalne donacije ZVO-a dobra stvar, kako za opštine, tako i manjinska veća jer se sa takvim, ozbiljnim iznosima može napraviti zaista dobrih stvari i srećni su na prilici da koriste ovakav izvor finansiranja.

- Prema informacijama koje imamo i što smo i uvrstili u finansijski plan za narednu godinu, za kapitalne donacije u 2024. godini trebalo bi da bude odobreno približno milion i 800 hiljada evra - poručio je Drakulić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više