Novosti

Politika

Načelnik Borova: Policija mora odgovarati za ono što se desilo

Nažalost, moram reći da policija nije dobro postupila. Oni treba da čuvaju javni red i mir kao i da spreče pozive na ubistvo bilo koga u Republici Hrvatskoj, kazao je načelnik Borova Zoran Baćanović, koji je i sam dan ranije bio verbalno napadnut kad je snimio crtanje murala

Large bacanovic prava

Zoran Baćanović (foto Radio Borovo)

Načelnik općine Borovo Zoran Baćanović rekao je nakon jučerašnjih poziva na “klanje Srba” na pravoslavni Uskrs za Radio Borovo, kako će od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića tražiti očitovanje o odgovornima za incident, prvenstveno načelnika vukovarske policije.

Baćanović je ispričao kako ga je probudilo pucanje petardi i uzvici te da je odmah izašao vani da vidi što se zbiva.

“Izgovarali su i izvikivali parole koje su katastrofalnog sadržaja, pogotovo uzimajući u obzir mesto gde su došli i kontekst praznika”, rekao je Baćanović, aludirajući na jučerašnju proslavu pravoslavnog Uskrsa. Dodao je kako je izašao vani te počeo snimati kolonu pa je, kako je objasnio, tek tada reagirala i policija.

“Ja sam i to sve snimio. I nažalost, mogu reći, da to nije dobro postupanje policije koja treba da čuva javni red i mir i koja ne sme dozvoliti povike na ubistvo bilo koga u Republici Hrvatskoj”, rekao je Baćanović pitajući se kako se nakon takvog razvoja događaja “mi sutra možemo osećati sigurni i bezbedni”. Rekao je kako načelnik PP Vukovar Vlado Božić koji je sve vidio mora odgovoriti zašto policija nije prije reagirala i “zbog čega je to sve tako bilo”.

Baćanović je ispričao kako je prisustvovao i događaju dan ranije kada se na Veleprometovom zidu crtao mural o kojem ga nitko nije prethodno obavijestio. Ispričao je kako je nazvao policiju koja ga je obavijestila da postoji suglasnost te otišao do tog mjesta kad je čuo da se tamo događa neko okupljanje te počeo fotografirati, a da su ga mladići odjeveni u crno počeli psovati i uzvikivati neprimjerene poruke.

“Tu je policija postupila OK prema meni”, rekao je Baćanović te dodao kako mu nije jasno tko su ti ljudi koji 30 godina od ratnih zbivanja dolaze tu dizati tenzije.

“To su neke organizovane grupe koje žele u ovo predizborno vreme podići tenzije, rasplamsati strasti i na svaki način nas uznemiravati”, rekao je, dodajući kako nema ništa protiv spomen-obilježja postavljenom u centru grada, ali i kako je mural nepotreban i prst u oko mještanima.

“To mora prestati”, rekao je Baćanović te dodao kako ovo nije pojedinačni slučaj te da je i ranije bilo problema s navijačkim skupinama kojima gradonačelnik Ivan Penava pruža “tihu, blagu, a nekad i otvorenu podršku”.

“Mi u ovom trenutku moramo racionalno da se ponašamo te apeliram na građane da se uzdrže od bilo kakve reakcije”, rekao je Baćanović te dodao da će reagirati prema Velerpometu koje je dalo dozvolu za crtanje murala.

Baćanović je komentirao zašto je odbio susresti se s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je prije par dana bio u Borovu, a njegovu odbijenicu komentirao riječima da nije došao s oružjem.

“Predsjednik Zoran Milanović je čovek koji ima neki svoj politički stil. Ja nisam želeo na brojne upite novinara odgovoriti na njegove izjave ili ono što je uputio prema meni. On ima pravo na svoje mišljenje, možda je uvređen ili ponižen zbog toga što ga nisam hteo primiti na kafi, jer smatram da to nije mesto ni vreme da ja razgovaram s predsednikom Republike koji je zasigurno došao samo provocirati”, rekao je Baćanović te dodao da njegova izjava da nije došao naoružan je “jako ružna i užasna poruka koja simbolizuje na nešto što se desilo ranije”. Dodao je i da Milanović nije nosio oružje kad je bio rat.

“Ja sam tada bio dete, imao sam 14 godina i na žalost svedočio tim događajima”, rekao je Baćanović.

“Ja sam na poziciji koja mora dovesti do toga da se ove tenzije u Borovu smire. Sve ću učiniti što je moguće u tom smeru”, zaključio je Baćanović te dodao da u narednom periodu u Borovu moraju imati pojačano prisustvo policije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više