Novosti

Kratko & jasno

Oriana Ivković Novokmet: Uklanjanje botova

Nakon što je Gong otkrio da HDZ na svojim Facebook stranicama koristi lažne profile prijavili smo ih Meti, koja je potvrdila postojanje koordinirane mreže od 150 lažnih Facebook i Instagram profila, te ih je uklonila, kaže izvršna direktorica Gonga

Large intrigator  mini

(foto Emica Elveđi/PIXSELL)

Zašto je Meta uklonila 150 HDZ-ovih lažnih profila s Facebooka i Instagrama?

Gong je u veljači 2024. otkrio da HDZ na svojim Facebook stranicama koristi botove, lažne profile kako bi stvorio dojam lažne podrške vrijeđanju opozicije na Facebooku i manipulirao građanima u superizbornoj godini. Konkretno, HDZ-ove objave na službenim Facebook stranicama vladajuće stranke komentirani su i lajkani sa sumnjivih profila nazvanih npr. Jerko Jere Kotarac, Tino Topić Top i Tomo Toky Marinković. Ti su profili imali mali broj pratitelja, gotovo iste datume nastanka, slabu aktivnost, mali broj osobnih informacija te profilne fotografije ukradene od drugih osoba. U svojim komentarima, uvijek su veličali HDZ, a kritizirali i vrijeđali oporbu. Nakon što smo ih razotkrili, iste večeri su im promijenjena imena i profilne fotografije te je u novom ruhu nastavljeno veličanje HDZ-a i vrijeđanje opozicije.

Prijavili smo ih Meti, koja je nakon provedene istrage potvrdila postojanje koordinirane mreže od 150 lažnih Facebook i Instagram profila, te ih je uklonila. Štoviše, istaknuli su da su pronašli poveznicu između obrisanih lažnih profila i pojedinaca vezanih za Mladež HDZ-a. Meta je u sigurnosnom izvještaju za prvi kvartal 2024. godine istaknula da ih je upravo Gongova istraga potaknula na ovaj korak. Za ključni razlog pokretanja istrage i uklanjanja lažnih profila naglašavaju naše dokaze poput promjene naziva tih profila/stranica, jer su tim potezom profili u pitanju svjesno nastojali izbjeći sankcije mreže protiv neautentičnog sadržaja i ponašanja.

Koliko lažni profili utječu na volju birača i na sam izborni proces?

U istraživanju se nismo bavili mjerenjem učinka, nego dokazivanjem prisutnosti lažnih profila. Meta je s Mladeži HDZ-a povezala profile koje je Gong razotkrio te potvrdila da je vladajuća stranka manipulirala biračima i kontaminirala izborni proces. Svaki pokušaj prevare biračica i birača za nas je problematičan jer se borimo za poštene i transparentne izbore. Stranke se moraju obvezati na poštenu i transparentnu kampanju, etičku upotrebu tehnologije u svojim kampanjama, uključujući borbu protiv dezinformacija, korištenja umjetne inteligencije, dipfejkova i botova, lažnih angažmana. Umjesto da licitiramo koliki je utjecaj botova na izbore, svaku manipulaciju treba suzbiti.

Zbog čega se najčešće poseže za lažnim profilima?

Upotreba lažnih profila za stvaranje privida masovnosti podrške političkoj stranci ili političaru se naziva astroturfing – stvaranje iluzije spontane i prirodne podrške političkoj stranci – a putem njih se pokušava pojačati podrška birača. Gong takve aktivnosti smatra primjerom neetične i netransparentne političke kampanje te se zalaže za veću odgovornost političara i političarki. Što se tiče ostalih političkih stranaka, lažni profili nisu bili prisutni u nekoj značajnijoj mjeri, a nije bilo ni dokaza koji bi upućivali na koordinirano djelovanje mreže takvih profila.

Kako spriječiti počinioce?

Smatramo da odgovornost borbe protiv lažnih profila ne bi trebala biti na građanima, nego na političkim strankama i pružateljima digitalnih usluga, poput Mete. Oni su Zakonom o digitalnim uslugama obvezani proaktivno sanirati i uklanjati neautentičan, ilegalan i manipulativni sadržaj s društvenih mreža. Izborni regulatori i etička tijela trebala bi kažnjavati neetične prakse i manipulaciju javnosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više